Странцима омогућено да се региструју, постану е-грађани Србије и добију зелени дигитални сертификат

Странцима омогућено да се региструју, постану е-грађани Србије и добију зелени дигитални сертификат

Директор Канцеларије Владе Србије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић изјавио је ФоНету да је пуштањем у рад нове електронске услуге на порталу еУправе и страним држављанима омогућено да се региструју, постану е-грађани Србије и на тај начин добију зелени дигитални сертификат о извршеној вакцинацији.

Регистрацијом на порталу еУправе, страни држављани могу да користе услугу издавања зеленог дигиталног сертификата и постоји разлика између оних који имају јединствени број и оних који немају, рекао је Јовановић.

За обе групе је омогућена услуга, али ако и поред тога имају неки проблем, молимо их да се обрате канцеларији за ИТ и еУправу и ми ћемо им сертификат послати мејлом, изјавио је Јовановић за серијал разговора Дестинација.

Како је објаснио, они страни држављани, који немају боравак у Србији и ИД за странце, укуцавањем броја пасоша ће се регистровати на порталу и добити сертификат.

Битно је за странце да укуцају број пасоша са којим су се пријавили за вакцинацију, да тај исти број искористе за регистрацију на еУправи, нагласио је Јовановић.

Према његовим речима, дигитални зелени сертификат могуће је добити на два језика, у српско-енглеској варијанти и српско-кинеској, а омогућено је добијање у форми за десктоп или мобилни телефон.

Сви странци који су се вакцинисали добиће зелени дигитални сертификат, поновио је Јовановић и навео да је вакцинисано скоро 40.000 страних држављана.

Они нас свакодневно контактирају због сертификата, Ако имају било какав проблем, нека нас контактирају и послаћемо им документ мејом, закључио је Јовановић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI