Ствар коју сви раде кад оду на гробље кажњава се са 10.000 динара, а то мало ко зна

Ствар коју сви раде кад оду на гробље кажњава се са 10.000 динара, а то мало ко зна

Мало људи зна да се међу многим ставкама кућног реда гробља налази и забрана остављања хране на гробним местима. И да казна за то износи 10.000 динара!Сећам се пре како је било – са две пуне корпе хране одлазили смо на гробље, а сада понесем чисто да имам нешто да оставим. Велика је разлика између града и села. Мислим да људи у граду не обраћају толико пажњу на то, И да је код њих остављање хране на гробљима чисто индивидуална ствар. Док се на селима традиција и даље одржава – каже Марија Ј.

Ови обичаји у супротности су са Одлуком о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању.Забрана остављања хране на гробним местима је искључиво хигијенске и санитарне природе. Храна остављена на гробним местима, што није честа појава без обзира на наше обичаје, уклања се после извесног времена, приликом редовног чишћења појединих парцела. Поред тога, служба обезбеђења и теренски контролори су константно на терену у циљу контроле и поштовања прописа – рекли су из ЈКП “Погребне услуге“.

Поред остављања хране на гробним местима, прописима је забрањен и приступ деци млађој од десет година без пратње одраслог лица, прескакање ограде, паљење свећа на гробном месту изван кућишта за свеће, гажење зелених површина, увођење животиња, вожење бицикла, мотоцикла и другог моторног возила, нарушавање мира на гробљу, монтирање жардињера, клупа, кандила.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Србија Данас

KOMENTARI