Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Шумадинци праве чај који греје тело и лечи душу а за њега је потребно свега три састојка
Вести

Шумадинци праве чај који греје тело и лечи душу а за њега је потребно свега три састојка

19

Топола – Када стигне зима и дођу хладни дани Шумадијски чај је део многих обичаја и свакодневице у селима око Тополе. Иако постоји много чајева, само је један Шумадијски, он се припрема на посебан начин а греје тело и лечи душу, тврде вешти мајстори који справљају овај напитак. Чај који припремају Шумадинци од давнина, назива се још и “врућа” и у нашем народу има посебно значење јер се пије у посебним приликама али је и повод за окупљање, дружење и седељке по селима.

“То је наш традиционални напитак и потиче управо са ових простора. Припрема се и конзумира током позне јесени и зиме. Справља се претежно од шљивовице мада може и од ракија од других врста воћа. Не постоји универзалан начин припреме, неко воли јачу, неко слабију, неко мање неко пак више заслађену. Ипак најбоља ‘врућа’ се припрема од квалитетне ракије а велики утицај на то каква ће бити има и сама техника припреме”, каже за ТопПрес, Драган Јовановић из села Загорица.

Овај врсни познавалац домаће ракије открива нам сам процес припреме Шумадијског чаја и истиче да је врло битно да ракија проври, јер, како каже, ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

Шумадијски чај, фото: ТопПрес

“У котлић који је поквашен водом сипам око два килограма шећера, ставим га на тиху ватру и чекам да се шећер почне карамелизовати. Затим сипам пет литара шљивове препеченице и исто толико литара воде, наравно мере се могу кориговати зависно коју количину желите припремити. Ложим ватру лагано док проври  и пустим да ври око један минут отприлике и онда пресечем  (окалим) са пола литра хладне воде. Благо загасим ватру  и у котлић убацим један штапић ваниле и пустим да још једном лагано проври, након тога Шумадијски чај је спреман за конзумацију”, објашњава домаћин из Загорице.

Како је овај топли напитак припреман од давнина у Шумадији, готово да нема домаћинства где се не справља. Стар је колико и сама ракија на овим просторима па овдашњи мештани препричавају да њихов чај има и лековита својства.

“Осим хедонистичких, чај од ракије има и лековита својства и то више њих. Лек је за грло, прочишћа дисајне органе, има диуретско дејство, опушта мишиће,  јако поправља расположење. Најбоље је пити шумадијски чај уз суво месо и кисели купус, али код нас се углавном пије наште пре оброка”, каже Јовановић.

Врућа или Шумадијски чај најчешће се припрема од ракије шљивовице и то од оне која је одлежала бар неколико седмица.

ТопПрес

Шумадијски чај, фото: ТопПрес

 

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup