Метеоролог Марко Чубрило објавио је најновију прогнозу за наредне дане и навео да ће у Србији преовладавати претежно сунчано и топло време.
Изузетак ће бити петак када се после подне на северу очекују пљускови, као и субота када ће над брдско-планинским делом региона такође бити пљускова.

Почетком следеће недеље могуће је нешто конкретније освежење уз мало више кише, а после 22. маја, постоји вероватноћа обилније кише.

– Од данас, па све до уторка следеће недеље доста сунца уз пораст температуре, који ће посебно бити изражен крајем ове недеље када ће у четвртак и петак максимуми понегде бити и око плус 32 степена Целзијуса, док ће данас и за дане викенда бити од плус 23 до 27 степени Целзијуса – написао је Марко Чубрило на Фејсбуку.

Мање освежење за викенд ће донети сасвим слаб хладан фронт који ће се преместити кроз поље антициклона чије ће се језгро полако измештати на север.

Тај фронт би у петак после подне западним, северозападним и пoнeгде  у северним пределима условио појаву локалних пљускова, а обзиром на температуре понегде може бити и израженијег невремена. До петка после подне ветар слаб и променљив, а у зони пљускова у петак пролазно јак, северозападни. У суботу над северним делом региона претежно суво и углавном сунчано уз променљиву облачност, док ће над брдско-планинским делом региона бити нестабилно уз грмљавинске пљускове који локално моги бити и доста јаки. Ветар слаб северозападни, само у зони пљускова пролазно јак.

Слично време биће и у недељу уз нешто ређу појаву пљускова у односу на суботу, док би у понедељак следеће недеље поново било претежно сунчано и топло уз максимуме око плус 30 степени целзијуса.

Око уторка је могуће нешто јаче погоршање уз конкретнију кишу и осетније освежење и то би могао бити увод у нестабилнији и кишом богатији део маја јер у овом моменту осим прорачуна оперативног ГФС-а који једини иде на дужину од 14 дана и ансамбле чланови модела дају сигнал за могуће конкретније падавине у последњој декади месеца – каже Чубрило и резимира опет наредних 4, 5 дана:

– Без конкретне кише осим само понегде, локално, а стиже и први топао талас.

ТопПрес/ Извор: Информер. рс