Интересовање за упис у Средњу стручну војну школу (С СВШ) „1.300 каплара“ од 2015. године све је веће, па је претпрошле године било пријављено четири кандидата на једно место за упис, прошле сесторо њих, а ове године очекује се и више пријава, рекао је Начелник школе, пуковник Стеван Мушицки.

Конкурс за упис нове генерације ученика биће расписан 15. фебруара и трајаће до 31. марта, а могу да се пријаве деца која су завршила основну школу и испуњавају одређене услове.

Мушицки је за Танјуг рекао да заинтересовани ученици и њихови родитељи већ од средине јануара сваке суботе могу да дођу у интернат С СВШ-а на „отворена врата“ и упознају се са свим детаљима који их интересују у вези са школовањем, смештајем и каријери у Војсци Србије (ВС).

Школа је баштиник дуге традиције подофициршких школа чији почетак сеже у 1889. годину, када је указом краља Александра Обреновића формирана прва таква образовна установа у Србији.

Школа је укинута 2005. године, а обновљена 2015. залагањем тадашњег премијера Александра Вучића, напомиње пуковник Мушицки.

„Од 2015. до данас С СВШ ‘1. 300 каплара’ је ишколовала три генерације. Тренутно се на школовању налази 211 ученика у пет смерова. Школујемо их за јединице за електронска дејства, затим ваздухопловно-техничке службе, артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, телекомуникације и информатику и ваздушно осматрање, јављање и навођење“, објашњаава пуковник Мушицки.

Сви ови смерови прате потребе савремена војске и опремање најмодернијим наоружањем и средствима које су последњих година у току, а према недавној најави председника Вучића у наредне две године у јединице ВС стићи ће 30 хеликоптера, дронови и савремени ракетни системи.

Све то неће моћи да функционише без подофицирског кадра спремног и обученог да одржава и ради на овако сложеној техници.

Пуковник Мушицки напомиње да кандидати морају да задовоље одеђене психофизичке критеријуме, али и ниво знања.

„Сваки кандидат који конкурише за ову школу, пре свега мора бити држављанин Репубике Србије са сталним пребивалиштем у Србији, да је постигао врло добар успех у основној школи, да је имао најмање оцену три из математике и физике у основној школи, да је имао оцену врло добар из владања и да жели да упише ову школу, што је најважније“, напомиње пуковник Мушицки.

Након завршетка школе, ученици не чекају на посао, већ добијају чин водника и одмах бивају упућени у јединице.

„Ја бих рекао да је један од главних мотива сигуран посао после завршетка ове школе. Други мотив је што ће то бити вискококвалитетан кадар из оних смерова за које су се школовали, а трећи је то да најбољи ученици који заврше ову нашу школу имају могућност уписа на Војну академију и на друге техничке факултете у Републици Србији“, објаснио је пуковник Мушицки.

Он је додао да заједно са Генералштабом и организационим целинама ВС школа опрема кабинете да би могла да прати трендове обнављања средстава у војсци и ученике проводи кроз процес дуалног образовања да би их шсто боље припремила за будући позив.

Једна од таквих учионица је кабинет машинства у коме се налазе мотор авиона Утва 75 и турбомлазни мотор хеликоптера газела, где смо затекли официра у пензији Драгана Симића, који сада као професор своја знања преноси будућим подофицирима.

„Овај кабинет служи да деца она знања која стекну на мојим теоретским часовима могу да виде практично, да би по изласку из ове зграде отишла у четвртој години на практичну наставу у јединице, где ће их обучавати о конкретним специјалистичким стварима“, рекао је Симић.

Он напомиње да тако већ у трећој години почиње припрема деце за конкретне послове које ће обављати по окончању школовања.

„Деца су довољно заинтересована. Нема с њима никаквих проблема, потпуно су свесни где су дошли. Задовољни смо ученицима. Код мене нема лоших оцена, вољни су да раде“, оценио је професор Симић.

Ученик десетар Филип Марковић је на смеру јединице за електронска дејства, али има веће амбиције.

„Љубав према отаџбини, чврста воља и сигуран посао су само делић мотива за упис. Али, подвизи мојих предака, подршка родитеља су ми дали ветар у леђа да упишем ову школу и идем ка остварењу свог циља. Знао сам шта ме чека када сам овде долазио и нисм видео ни једну препреку на том путу и уписао оно што сам хтео. После школе намеравам да конкуришем за Војну академију, јер имам одличан успех и испуњавам све услове за конкурс“, казао је Филип.

Његова школска другарица, ученик десетар Теодора Продановић, млада Новосађанка у униформи „плаваца“ бринуће о безбедности нашег неба.

„Једна од мотивација за упис у Средњу стручцну војну школу била ми је љубав према униформи од малих ногу, а самим тим и према отаџбини. Када сам се распитивала о школи и упису видела сам које могућности нуди школа и предности које пружа као што су стручно и дуално образовање. Када завршим школовање планирам да се бавим послом у војсци, а поред тога да се даље усавршавам на факултету. Волела бих да завршим Факултет безбедности“, наглашава Теодора.

Последњих година захваљујући подршци Министарства одбране и председника Србије, опремљени су кабинет за стане језике и набављена најмодернија стрељана за ваздушно оружје на Балкану у којој је тренирао и наш олимпијац Давор Микец.

Кабинет страних језика веома је важан, јер ВС има развијену сарадну с бројним страним армијама од Америке до Кине, па се планира да од наредне школске године кинсеки језик буде уведен као факултативни предмет.

Ученици школе „1.300 каплара“ учествују на различитим такмичењима, од којијх су нека и међународна, а у школи су најпоноснији на радиогонометријски тим који је победио чак и војне специјалце.

Признања и пехари изложени су у спомен простору који је пуковник Мушицки опремио различитим војним експонатима који датирају од времена оснивања школе до данас, а циљ је да ученике свакодневно подсећају на традицију и историју саме установе, али и војног позива у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг