Лас Вегас, Чикаго –  У Лас Вегасу је крајем априла одржан велики турнир у рвању US Open Championships који је и највећи  национални турнир у земљи који окупља више стотина рвача различитих узрасних и тежинских категорија. Тридесетосмогодишњи Марко Бојковић бранио је боје клуба из Чикага (Chicago wrestling club) за који се такмич већ дужи низ година.

„Ове године је конкуренција била најјача до сада. Нисмо успели да одбранимо прошлогодишњу титулу првака државе али смо се опет високо позиционирали освајањем екипног другог места у грцко-римском и трећег у слободном стилу. У мојој групи било је чак 14 рвача, никад спремнији момци и сви смо се борили као лавови. Нијансе су одлучивале победника. Било је и повреда али срећом не неких озбиљнијих. Појединачно сам завршио учешће као шестопласирани у ГР стилу изгубивши борбу за пето место судијском одлуком 4:2 након две жестоке рунде. Након тога је одржана  и свечана церемонија доделе шампионског прстена (Ring ceremony) за прошлогодишњи успех на Светском првенству у Бугарској када смо освојили дуплу круну. Сви из репрезентације који смо заслужни за тај успех добили смо шампионски прстен са угравираним именом“, рекао је за ТопПрес Марко Бојковић.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија

Он истиче да су се на овогодишњем US Openu  такмичили светски познати рвачи као што су Jordan Burroughs, J’den Cox, Gable Steveson и многи други. Ту је био и чувени Rulon Gardner, једини рвач који је успео да победи непобедивог, живу легенду олимпијског рвања Александра Карелина.

„Изузетно ми је драго и поносан сам што сам срео и наше људе, Момира Петковића, некадашњег освајача олимпијског злата и селектора америчке рвачке репрезентације, као и Миљана Ђукановића, нашег рвача који је прешао у ММА и тренутно је активни борац и рвачки тренер.
Захваљујем се домаћину на одличној организацији и рвачима из мог клуба у Чикагу који су оставили срце на струњачи како бисмо и ове године били у топ 3 најбоља клуба у Америци.
Велики спортски поздрав за моју Србију и све људе који су ме подржавали током припрема за овај турнир који је одлична увертира за наредно Светско првенство које следи у октобру“, казао је Бојковић.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија

Од каратеа преко кик-бокса до рвања

Иначе овај талентовани спортиста рођен је у Горњем Милановцу, након завршене Основне школе преселио се у Београд. Како каже, први спорт  који је тренирао био је карате, са пет година у КК „Спартак“ у Љигу. Касније је прешао на кик-бокс  и био је члан  клуба “Зоран Шијан” у Земуну.

„То је спорт који и дан данас много волим и сматрам га једним од најбољих спортова за изграђивање спортског духа и карактера. Интересантно је да ме никада није привлачио ниједан спорт са лоптом сем ватерпола, то је једино што бих тренирао да сам се определио за било који колективни спорт. Можда је то атипично за једног дифовца, иначе сам дипломирани професор спорта. Одувек сам показивао афинитет према борилачким вештинама. У првој години средње школе, на наговор друга из разреда прелазим у рвачки клуб Партизан. Памтим први тренинг када сам дошао само да погледам како то изгледа. План је био да видим хоћу ли се уопште заинтересовати јер су ми ударачки спортови били занимљивији од бацачких па нисам чак ни опрему понео са собом за тренинг мислећи да ми рвање неће дуго држати пажњу. Када сам дошао на стадион Партизана, тренер Бошко Кецман и остали у клубу били су довољно упорни да ме убеде да одрадим цео тренинг са њима. Имао сам и први спаринг, тренер ми је рекао да покушам природно да се браним и објаснио да не дозволим да ме противник обори на леђа. Приметио је да имам талента, мени се много допало и ту се родила љубав према рвању. Тај тренинг сам одрадио бос, без патика“, прича Марко.

Фото: приватна архива, уступљена фотографија

У Партизану је забележио тада највиши успех и постао је првак државе а након тога прешао је у клуб Железничар где је тренирао слободан стил.

“ Доласком у Америку пронашао сам рвачки клуб у Чикагу (Chicago wrestling club) за који се и данас такмичим. Последњих пар година смо били прваци Америке у оба стила, овај пут смо се из Вегаса вратили са сребром у ГР и бронзом у слободном стилу чиме смо и даље у топ 3 најбољих у земљи. Више пута сам и појединачно био у топ 3 рвача у Америци, а прошле године сам успео да заузмем 9. место на Светском првенству и тако усао у топ 10 најбољих на свету“, закључује Бојковић.

ТопПрес

Фото: приватна архива, уступљена фотографија
Фото: приватна архива, уступљена фотографија