Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Да ли сте знали да сваке године 1,2 милиона пасивних пушача страда од дуванског дима?

Према подацима Светске здравствене организације, дуван убија половину својих конзумената. Чак осам милиона годишње страда од дуванског дима, од којих су око седам милиона пушачи, а 1,2 милиона пасивни пушачи.

У Србији 15.000 људи годишње умре од последица пушења.

Велики број деце умире због дуванског дима

Готово половина деце на јавним местима редовно удише ваздух загађен дуванским димом, а 65.000 умре од болести које су повезане са пасивним пушењем. Код трудница може да доведе до компликација и до рођења бебе са мањом килажом.

Колико људи пуши

У свету постоји 1,3 милијарда пушача, а 80 одсто њих живи у земљама у које имају слабу или средње јаку економију. Цигарете притом додатно доприносе сиромаштву, јер умањују кућни буџет.

У Србији свака трећа особа је пушач

Свака трећа особа у Србији је пушач, а много више становника изложено је негативном утицају дуванског дима. Добра вест је да је, у поређењу са 2018. годином када је проценат пушача износио 37 одсто, у 2019. години у популацији старијих од 18 година проценат пушача смањен и износи 35 одсто.

Колико су делотворни натписи на паклицама

СЗО сматра да су делотворни натписи на паклицама на којима су упозорења о болестима које могу изазвати цигарете, или слике одређених обољења, као и паклице без рекламирања бренда. Ова организација сматра да та упозорења могу убедити пушаче да заштите здравље непушача у својој околини и да оставе цигарете. Истраживања су показала да су упозорења са сликама одређених облика канцера подигла свест људи о пушењу.

Више цене, мање пушача

Истраживање Института економских наука из Београда, спроведено током 2019. године, показало је даповећање цена дуванских производа најефикасније утиче на смањење броја пушача и на мање попушених цигарета. У случају да цена цигарета скочи за 25 одсто, доћи ће до пада броја пушача од 16,9 одсто, док ће у случају да приходи порасту за 25 одсто, и број пушача порасти – за 26,4 одсто.

TопПрес/ Извор: РТС