foto tanjug oksana toskicfoto tanjug oksana toskic

Свако од нас познаје бар једну особу која се макар једном није одазвала суду у својству сведока, а многи ни не знају да је неодазивање кажњиво уколико се непојављивање није оправдало.

Они који су лоше среће казну могу добити и после једног недоласка на сведочење, а сведок осим што може да се приведе полицији, може да се казни и новчано.Законик о кривичном поступку у члану 101 јасно каже:

– Ако сведок који је уредно позван не дође, а изостанак не оправда или се без одобрења удаљи са места где треба да буде испитан, орган поступка може наредити да сведок буде принудно доведен, а суд га може и казнити новчано до 100.000 динара – наводи се у Закону и додаје:

– Ако сведок дође, па пошто је упозорен на последице одбије без законског разлога да сведочи, суд га може казнити новчано до 150.000 динара, а ако и после тога одбије да сведочи, може га још једном казнити истом казном.

Адвокат Денис Бећирић, бивши истражни судија каже за Телеграф.рс да у пракси малтене нико није кажњен зато што се без оправдања није једном појавио да сведочи.

А, на питање колико се пута може толерисати сведоку, наводи да то није законом одређено већ да све зависи од процене судије или тужиоца да ли сведок избегава да се појави.

– У принципу се сведоку толерише једном да не дође без икаквог оправдања. Ако се други пут не појави без икаквог оправдања а прими позив, онда се углавном шаље привођење, или новчана казна. Привођење је практичније јер је циљ да се обезбеди сведок за следећи пут. То вам причам из мог искуства како сам ја радио док сам био истражни судија али не постоји у закону правило за то – објашњава Бећирић

Према његовим речима, новчана казна неће бити већа уколико се сведок није појавио да сведочи о убиству у односу на сведока који је изостао да сведочи о неком блажем делу.

– Нема никакве разлике. Сведок је сведок, и потпуно се исто примењује тај члан за кажњавање које год дело да је било. Исто ће га суд казнити и ако је сведок за убиство и ако је сведок за обичну крађу. Али, ретко кад се пишу казне. И када се напишу, углавном се то учини да би се људи наплашили да дођу а онда се решење стави ван снаге. Ја се не сећам да сам неком наплатио казну – каже Бећирић.

ТопПрес/ Извор: Љ.Рачић, Телеграф.рс