foto-tanjugfoto-tanjug

Иако неће бити другог техничког прегледа за возила старија од 15 година, промена у процедури ће бити, каже Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције истичући да ће технички прегледи бити обавезни и детаљнији.

Одлука да се возила не подвргавају двоструком техничком прегледу донета је у интересу грађана, рекао је Раденковић за РТС.

„Новина је да се од сада предвиђа пет фотографија са техничког прегледа возила. То је прелазно решење, а у наредне три године биће и видео-запис. Ове контроле нису толико строже у односу на раније а оно што је битно је дужина трајања техничког прегледа, а то је минимум 30 минута. Тако да ће прегледи свакако бити детаљнији. Што се тиче корозије, она ће утицати само ако је реч о дубинској а не површинској корозији“, рекао је Раденковић.

Према његовим речима, постоји потреба да се наше законодавство усклади са законодавством ЕУ али и жеља да се смање несреће због техничке неисправности возила.

За готово месец дана колико се мери средња брзина на ауто-путевима у земљи, број несрећа је смањен за трећину, наводи он.

„Прекорачење брзине ће се и даље мерити радарима а реаговаће и пресретачи. Ако упоредимо са истим периодом прошле године, 29 лица је мање погинуло, а 500 је мање повређених на тим деоницама на којима се мери средња брзина“, појаснио је Раденковић.

Што се тиче почетка примене одлуке о брзини од 130 киломатара на сат на ауто-путу, Раденковић каже да је Нацрт закона тренутно у скупштинској процедури и да ће се та одлука примењивати када закон буде усвојен у Скупштини.

Одлука ће важити само на оним деоницама ауто-пута где то дозвољавају техничке карактеристике пута, рекао је Раденковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг