foto-profimedia-ilustracijafoto-profimedia-ilustracija

Пред почетак нове школске године 4.580 просветна радника постало је технолошки вишак, од тога 400 радника запослених у просвети остало је без иједног часа и без ангажовања.

То су последњи подаци данашњег пресека стања које је радила посебна Радна група Министарства просвете.

Са друге стране у школама, бар на папиру, има 30.598 слободних радних места, где би технолошки вишкови могли да се запосле.

Председник Радне групе за праћење ангажовања запослених Милош Благојевић каже да на местима која су приказана као слободна радна места углавном раде људи који су запослени на одређено, али због забране запошљавања нису могли да добију стални посао и решења на неодређено.

„Технолошки вишкови имају предност у односу на њих. Свима у уговору стоји да им се прекида уговор о ангажовању уколико дође до преузимања са листе технолошких вишкова“, појаснио је Благојевић за Танјуг.

Он је нагласио да је Министарство просвете послало школама стручно упутство да морају прво да запосле технолошке вишкове.

Како каже искуства из претходних година су показала да се највећи број просветних радника, који су остали делимично или потпуно без норме, распореди по школама у последњој недељи пред почетак школске године.

„У понедељак и уторак су технолошки вишкови предавали захтеве у школама. Директори школа данас и сутра примају технолошкле вишкове. Нови пресек стања имаћемо у петак“, нагласио је Благојевић.

Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да је током лета око 2.000 просветних радника постало технолошки вишак, јер је 11. јула на листи било њих 2.500.

Он очекује да се у наредних неколико дана, пре почетка школске године, збрине један део њих.

Марјановић каже да тамо где директори буду крили радна места реаговаће просветна инспекција у складу са законом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг