Топола – Честе обилне кише праћене градом узроковале су вишемилионске штете на воћу. У многим воћњацима на територији општине Топола берба је завршена и пре него што је почела.  Све муке које су их задесиле  како кажу домаћини лакше би подносили ако би држава више бринула о њима. Љубинко Куч из села Клока каже да тежа година за воћаре одавно није била.

„Гајим малину Полку и Полану на органски начин. Такав вид производње је тежак и захтеван. Ова година је ужасна, мени је више од једног хектара скроз уништено од стајаће воде. Сами смо финансирали одводњавање како би сачували бар нешто рода, јер у овом делу села око пет хектара уништи та стајаћа вода која се задржи и од мање кише а од ових обилних то је било језеро“, објашњава Љубинко.

Али то није једини проблем овог домаћина, како каже држава је заборавила сељаке јер помоћи нема са ниједне стране.

„Прошле године сам поднео захтев за субвенције за наводњавање јер била је суша и то ми је било неопходно. Ове године нас је плавило али ја морам обезбедити наводњавање за наредне године немогу знати каква нас година чека. Међутим, ево година прође ја још ништа нисам добио, више пута сам звао Министарство и кад год бих назвао, рекли би да нису узели предмет у рад или пак да нема уредбе или средстава, углавном пара нема. Чуо сам да имамо право на 300 килограма вештачког ђубрива као вид помоћи али ни тога нема, народ прича да Азотара не ради и да нема ђубрива. Ја се само питам да ли неко мисли на сељаке и како народу помоћи“, наводи Куч.

ТопПрес

Малине под водом, фото: ТопПрес