foto-top-presfoto-top-pres

Tопола – Због честих обилних падавина које су погодиле општину Топола у протеклом периоду воће је у појединим засадима страдало и до 100 одсто.  Плодови нектарине уместо за извоз иду на земљу јер су трули и оштећени, слично је прошла и шљива коју је баш пред саму бербу у понедељак град уништио.

“ Ја имам 3,5 хектара под воћем од тога око три хектара шљиве сорте Стенлеј и Чачанска лепотица све је било прва класа до понедељка  кад ми је град обрао целокупан род. Град је падао са кишом око 40 минута величине лешника, киша је била обилна око 55 литара по квадрату у нашем селу. За ову годину код мене је завршена берба нема шљиве да је није погодило и да ваља ово што је остало сада је само за ракију и то је једино што ћу моћи да искористим“, казао је за ТопПрес Владан Весић из села Жабари.

Владан Весић у свом воћњаку, фото: ТопПрес

Слична ситуација и у селу Винча, нектарина и винова лоза изгубиле су битку са временом.

„“Винограда имам 50 ари сорте Хамбург, ту је штета 95 одсто. Јабуке три хектара сорте Ајдаред, Златни делишес, Грени Смит и Гала, ових дана смо у воћњаку да би скидали оштећене и  труле плодове како би спречили даљу заразу и развој болести и да би сачували стабла за следећу годину. Ове године нећемо имати можда 10-15 килограма на дрвету да уберемо да ваља а иначе је засад у 20 години старости. Нектарину сорте Фантазија такође скидамо и бацамо на земљу, чујем да ће ове што су остале иоле здраве да узимају по 10 динара по килограму али да је мека и здрава а то изгледа неће остати ништа због киша које су честе“, истиче  Душан Креманац из Винче.

Душан Креманац у јабучару, фото: ТопПрес

ТопПрес