Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да је вероватно да ће се четврта доза вакцине против корона вируса давати на пролеће и оценио да је све извесније да ће се вакцинација обављати сваке године.

Тиодоровић је за данашњи „Блиц“ апеловао да се славе обележе у кругу породице и оценио да би било какве прославе на трговима, са масом младих људи, имале лош ефекат јер, како је рекао, ковид пропуснице на отвореном у толикој маси тешко да би ико контролисао.

„Пад бројки који бележимо је природни ток који свакако иде циклично, имате повећање бројки, па смањење. Што се тиче ковид пропусница, када се погледају подаци за вакцинацију види се неки ефекат, али сада је потребно наставити у том смеру само са још већим обухватом и наравно, нема опуштања. Што се тиче четврте дозе вероватно ће доћи на пролеће“, рекао је Тиодоровић за Блиц.

Епидемиолог сматра да је сада право време да се повећа обухват вакцинације и Нова година и Божић дочекају мирно.

„С обзиром да се налазимо у зимском периоду, поштовање мера нам је неопходно, али и то да се окренемо вакцинацији како бисмо добили жељени обухват од 80 одсто“, навео је Тиодоровић.

Тиодоровић је додао да је могуће да ће се у Србији наставити смањивање броја новозаражених, али је истакао да од понашања грађана зависи да ли ће до тога доћи.

Он је нагласио да медицински део Кризног штаба и даље инсистира на увођењу ковид пропусница, које ће важити 24 сата.

Оценио је и да је увођење ковид пропусница имало утицај на особе старости од 30 до 40 година, када се погледају подаци вакцинацији.

Тиодоровић је рекао и да је циљ продужења мини школског распуста био да се смање контакти.

Сматра и да родитељи који су децу повели на мини одмор нису направили добар потез јер су биле велике гужве на планинама и бањама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг