Кључ успеха у борби против ковида је ригорозна контрола над спровођењем мера, с применом кажњавања тако да онај ко организује журке и окупљања буде кажњен кривично за намерно ширење заразе, а не само са 150.000 динара, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

За данашње издање „Курира“, Тиодоровић наводи да је некима та сума новца за казну исплатива да дају, с обзиром на то да им је зарада кршењем мера много већа.

„Морамо да смањимо ризике, број заражених, а тиме и умрлих, то је најважније“, истиче Тиодоровић.

Он наглашава да тренутно Кризни штаб, поред мера за наше грађане који долазе из иностранства инсистира на ригорозној контроли спровођења мера.

„Узмимо Београд, који има 2,5 милиона становника. И нек само један одсто њих не поштује мере, а вероватно је тај број и већи, то је 25.000 људи. А од тога њих 25-30 одсто има такво обољење да мора да се хоспитализује. И зато смо затрпани и зато нам много људи умире. И зато онај ко намерно прави журку треба да одговара и кривично“, каже епидемиолог.

Подсећа да је „букнуо пожар“ кад су сви попустили мере и наводи да је сада забрињавајућа тежина клиничке слике јер је много извора инфекције и самим тим људи примају већу количину вируса.

„Досад су људи умирали у клиничким центрима, где су смештани најтежи пацијенти, а сад нам свакодневно умиру по болницама у целој Србији“, указује Тиодоровић.

Каже да је још рано да би се видели ефекти мера које су на снази – затварање кафића и других објеката у 17 сати и током викенда и додаје да ће се ефекат тих мера видети око 15. децембра.

„Да смо досад ригорозно кажњавали, не бисмо били у овој ситуацији. Сви смо заједно дошли до закључка да полицијски час и ванредно стање не треба спроводити, него мере ригорозно поштовати“, наводи Тиодоровић.

Додаје да су после 17 часова улице полупразне, али су проблем приватне журке, које, каже, комунална милиција може да лоцира и казни.

„Нисам против тога да људи иду на планине, јер кад скијају, имају шал око уста. Али проблем је понашање у кафићу, ресторану, хотелу. Око 460 само Београђана је у нишким болницама“, наглашава Тиодоровић.

Нова година, истиче, може да се слави ако се окупи петоро људи уз маске и дистанцу, док је Божић, наводи, породични празник, и тако би требало и да остане.

Ако би се мере, каже, спроводиле до 15. децембра у целини, потпуно и уз ангажовање свих који треба да контролишу, Тиодоровић сматра да бисмо пред Нову годину имали контролисану ситуацију.

„Неке мере остаће до краја 2021, а то су сигурно маске, дистанца и дезинфекција. Надам се да ћемо моћи постепено да укидамо одређене мере за угоститеље и тржне центре, и да ћемо с почетком пролећа и у јуну имати много мирнију и контролисанију ситуацију. А до тада мора да почне вакцинација“, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг