Тиодоровић: Мере нису укинуте, апел младима да се вакцинишу

Тиодоровић: Мере нису укинуте, апел младима да се вакцинишу

Епидемиолог и члан Кризбог стаба, Бранислав Тиодоровић, изјавио је данас да не треба заборавити да мере против корона вируса нису укинуте и да је препорука да се маске носе у затвореном, а да на отвореном то није неопходно, али треба држати дистанцу.

Тиодоровић је рекао да делта сој корона вируса, чија су два случаја у Србији званично регистрована пре неколико дана, има нешто блажу клиничку слику, али да се брзо шири.

Он је за РТС истакао да треба искористити лето да се што већи број грађана вакцинише и објаснио да до повећања броја новозаражених долази углавном у земљама које су се отвориле за масовни туризам, попут Португалије или где се вакцинација одвија споро, попут Русије.

Тиодоровић је навео да делта сој корона вируса има нешто другачије симптоме. „Није карактеристичан губитак чула мириса и укуса, већ га прате главобоља, мања температура, кашаљ и бол у грлу“, рекао је он.

Навео је да инфекција делта сојем више личи на неку јачу прехладу, али је истакао да то не значи да га треба узимати олако. Највише се јавља код младих, јер је код њих најмањи обухват вакцинације.

Према речима Тиодоровића, у Србији је доста смањен број позитивних случајева, иако у неким крајевима имамо благо повећање. Највећи број новозаражениох се сада открива при тестирању за путовање.

Тиодоровић је посебно апеловао на младе који желе да иду на фестивале и журке да се вакцинишу и навео да према свим подацима којима располажу наши стручњаци, вакцине ефикасно штите од свих сојева, укључујући и делта сој.

„Погрешно је избегавати вакцинацију током лета, јер ћемо онда ући незаштићени у јесен“, нагласио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI