Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић истакао је данас да ће Србија, сходно ставу Европе и света, одлучивати о обавезности вакцинације.

Тиодоровић је, одговарајући на питање везано за јучерашњу одлуку Европског суда који је прихватио становиште Чешке о обавезној вакцинацији деце, казао да она одговара нашим одлукама од раније, да деца која треба да иду у школу и обданишта треба да буду вакцинисана.

Тиодоровић је казао да постоји чиста ситуација у вези обавезних вакцина, којих има у Србији.

Одлука Европског суда, додаје, не односи се на вакцину против корона вируса.

Каже да ће Србјија када је у питању вакцинација против корона вируса одлучивати сходно ономе што је став Европе и света, а што је засновано на науци.

Међутим истиче да је апсолутна препорука за здравствене раднике да морају бити вакцинисани, и то сви који немају неки здравствени проблем због којег то не би могли учинити.

„И данас је јасно Законом о заштити становништва од заразних болести јасно одређено да не можете мати могуцност да здравствени радник који није примио вакцину против Хепатитис Б може да ради крваве интервенције. Ако се тако сагледава ствар може се очекивати да ћемо једног дана заједно са ставом осталих имати став да здравствени радници морају да буду вакцинисани од короне“, рекао је он.

Тиодоровић је истакао да се то односи на здравствене раднике у јавном и приватном здравству, јер закон не разликује обавезе и једног и другог здравственог система.

Треба да размишљамо о бенефитима за вакцинисане

Тиодоровић је истакао да треба размишљати о одређеним бенефитима за особе које су добиле две дозе вакцине против корона вируса.

Тиодоровић је, на питање да ли би Кризни штаб подржао идеју да грађани који су се вакцинисали иду на места на којима су већа окупљања, казао да Србија није пусто острво и да прати шта се дешава у Европи и свету.

Он је подсетио да Израел и Велика Британија, које имају изузетно добре податке, то већ чине.

„Морамо размишљати о томе да добију бенефите они који добију две дозе вакцине. Треба да размишљамо о одређеним бенефитима. Али то је питање етике, за правнике”, казао је Тиодоровић.

Он је указао да треба видети да ли обезбедити да на стадион могу да уђу они који су вакцинисани са две дозе, али и они који нису, уз PCR тест.

Свако од нас треба да буде пример грађанима

Тиодоровић је изјавио да сваки члан Штаба мора да се понаша сходно одлукама које се заједнички доносе и да буде пример грађанима.

Тиодоровић је, на питање да прокоментарише организовање прослава у затвореном, уз учешће државних функционера, конкретно, прославу после победе “Црвене звезде” у дербију, рекао да сваки члан Кризног штаба мора да се понаша сходно одлукама које доносе сви заједно, о којима се одговорно и стручно изјашњавају.

”Сигурно да се свако од нас мора добро замислити када се нађе у одређеној ситуацији, шта треба да учини. То је јасна ситуација. Ја сам за то да свако од нас буде пример грађанима како треба да се понашамо у одређеним ситуацијама”, рекао је Тиодоровић новинарима након седнице Кризног штаба.

Он је истакао и да је медициснки део штаба свакодневно у међусобном контакту, као и са премијерком и њеним тимом.

“Свакодневно сагледавамо ситуацију и на основу те ситуације предлажемо мере које влада треба да усвоји”, рекао је Тиодоровић.

На питање зашто се инсистира на брзом повратку ђака у школе, ако подаци показују да је све више тежих случајева обољења код деце, Тидоровић је рекао да је број тешких облика болести код деце процентуално, далеко испод онога броја који би указао да су деца угрожени део популације.

“Ако бисмо ценили само према ковид болницама педијатријског типа, “Др Драгиша Мишовић“ или Института за мајку и дете, онда би то можда могло тако да се сагледа, али подаци којима располажемо, са терена, кажу да ситуација није таква”, рекао је Тиодоровић и додао да то свакако не значи да не треба размишљати о деци, и посебно пратити децу са коморбитидетима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг