Тиодоровић: Последице празника наредне недеље

Тиодоровић: Последице празника наредне недеље

Последице празника се могу видети за пет до седам дана, дакле можемо очекивати до краја ове недеље а најреалније је од почетка следеће недеље да ће бити повећање броја позитивних на корона вирус у тестирању, изјавио је за Новости епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Четири, пет дана празновања, сасвим сигурно ће се одразити на ток епидемије корона вируса, навео је Тиодоровић и додао да не очекује да се понове и новембар и децембар 2020. године, када је био највећи број умрлих од последица ковида 19, нових заражених на дневном нивоу, а болнички капацитети били пребукирани.

За колико би број заражених могао да се повећа услед превеликог опуштања грађанства, он није могао да прогнозира.

„Бројке од јуче нису реалне. Ми знамо да је увек суботом и недељом мањи број тестираних, па и мањи број позитивних. Али, пазите, када погледам извештаје, имамо мањи број тестираних, али и на тај мањи број тестираних имамо 25 до 30 одсто позитивних“, рекао је Тиодоровић.

„То није добро, то је веома много. Има неких средина где је позитивно 50 одсто од укупног броја тестираних. То је игра малих бројева, али указује да се тестирају они који заиста имају неке озбиљне тегобе, због чега иду у ковид амбуланту на први преглед, па имамо повећање првих прегледа“, предочио је он.

„Чак ни за празнике и за овај викенд није смањен број првих прегледа и упута за инфективну клинику. Према томе треба да будемо реални и објективни“, упозорио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI