Члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да би струка и просветни радници требало заједно да донесу одлуку да ли ће зимски распуст трајати дуже, јер је продужење јесењег распуста дало резултате у смањењу преношења вируса корона међу децом.

Тиодоровић је за Танјуг навео да треба поштовати став струке да је продужетак распуста дао ефекта на смањење заражавања међу децом, али да треба поштовати и оно за шта се просветари залажу.

„Сматрамо да то треба да буде заједнички договор, да ли ће то бити пред католички Божић или ћемо и то померити напред, видећемо заједно са просветним радницима“, рекао је Тиодоровић.

Када је реч о ковид пропусницама, Тиодоровић је истакао да су оне дале резултате и да се од њиховог увођења у Нишу 53,6 одсто младих од 18 до 30 година вакцинисало, те да тај тренд прате неке општине у Београду и градови у Србији.

Додао је да сматра да није реално говорити о увођењу ковид пропусница 24 часа, јер та мера не би могла да се контролише зато што нема довољно комуналне милиције и инспекције.

„Када доносите неку одлуку, треба да имате основа за њено спровођење, што значи да треба имати довољан број комуналне милиције, инспекцијске службе“, рекао је Тиодоровић.

Иако број особа позитивних на вирус корона опада, Тиодоровић каже да нема места за претерани оптимизам и да је за то потребно да бројеви заражених буду много мањи, те да Кризни штаб не планира да мења свој став по питању епидемиолошких мера.

Додао је да је циљ да се што већи број људи вакцинише, јер је по њему то једино решење да се заустави пандемија .

„Позивам све који славе крсне славе и оне који ће прослављати новогодишње и божићне празнике да обрате пажњу на поштовање мера и да се вакцинишу пре тога“, навео је Тиодоровић.

Тиодоровић је истакао да старији људи највише умиру од последица короне, али да се то догађа и младима и да је је то највећи показатељ, каже, да треба да се вакцинишу и понашају одговорније према мерама.

„Апсолутно, порука је да се сви вакцинишу како би обезбедили себи мирнији живот“, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг