Тиодоровић: Тешко рећи кад могу свадбе и весеља

Тиодоровић: Тешко рећи кад могу свадбе и весеља

Ово попуштање мера било је за очекивање, морамо то да радимо опрезно и стрпљиво, на тај начин се побеђује ова болест, изјавио је данас за РТС епидемиолог и члан кризног штаба Бранислав Тиодоровић, који наводи да је тешко одговорити на питање када би могле бити дозвољене свадбе и весеља.

Одговор не може бити другачији од тога да пратимо кретање новозаражених. Наше болнице се празне, прелазе у нормалан рад, значи да смо на добром путу, то значи да ће нам две ковид болнице, Батајница и Крушевац, примати болеснике ако се буду појавили, рекао је Тиодоровић.

Вероватно ће половином јуна ситуација бити нешто јаснија, истакао је он и оценио да је ово природни процес, после великих таласа обично се дешава да имамо мањи број новозаражених.

Велики је утицај вакцинације и њоме епидемију можемо сузбити дотле да можемо нормалније да живимо, наглашава Тиодоровић.

Говорећи о организовању великих фестивала, члан Кризног штаба наводи да и то зависи од вакцинације младих људи.

Ако се млади људи вакцинишу већим обимом, ово од 20 одсто за људе од 18 до 35 година, то није довољно, треба да будемо бар на 50 одсто, онда се може очекивати да сви наши фестивали стварно буду отвореног типа за оне вакцинисане, пи-си-ар негативне или антигенски тест, рекао је Тиодоровић.

Указао је да 15 градова већ има испуњену „квоту“ од 50 одсто вакцинисаних грађана, а десетак градова је на том путу.

То је добар тренд, сад морамо посветити пажњу оним мањим градовима који немају чак ни 20-25 одсто, мора више да се уради. Млади морају да имају интерес који треба разумети, треба схватити да њима треба друга мотивација – лепши, комотнији живот, уживање у музици и природи, указао је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI