Секретар за туризам Привредне коморе Србије Тијана Маљковић изјавила је да је интересовање за организацију свадби ове године исказано још прошле године, тако да су сви датуми током маја, јуна, септембра и већим делом октобра већ заказани, а цене су у односу на прошлу годину веће до 10 одсто.

Она наводи да је за организовање свадби, осим викенда, постао актуелан петак, али и четвртак, када су мало ниже цене пакета.

„Што се тиче цена пакета, генерално говорећи, 2023. године смо приметили пораст у односу на 2022. годину и то је негде варирало од ресторана до ресторана од 20 до 25 одсто. Овогодишње цене пакета нису значајно веће у односу на прошлу годину, такође зависи од ресторана, али можемо рећи да су, када се сумира понуда за целу годину, негде можда максимално до 10 одсто веће“, рекла је Маљковић за Танјуг.

Према њеним речима, а то потврђују и власници који имају разноврсну понуду, цене пакета варирају зависно од тога шта младенци желе – колику свадбу, какве украсе, као и да ли бенд ангажују сами.

Београдски ресторани који традиционално организују свадбе своје понуде држе у оквирима од 35 евра до 125 евра по госту.

Попусти се дају радним данима, а негде и одређеним датумима, па тако један ресторан за свадбе четвртком нуди попуст од 10 одсто, али и за датуме који су остали слободни.

У последњих неколико година, како су неки од власника ресторана рекли за Танјуг, велико је интересовање за послужење по принципу шведског стола и пића без ограничења и ту понуда почиње од 85 евра по особи.

Фотографи и даље имају „пуне руке посла“, али, како је за Танјуг рекао један београдски фотограф, велики проблем представљају „приучени“ и „нерегистровани“ фотографи, па је често у тој трци за послом и цена нешто нижа у такмичењу са онима који раде, како каже, „испод сваке цене“.

Цене ангажовања бенда варирају у зависности од врсте музике, величине бенда и посебних захтева, односно да ли је дозвољено наручивање песама, а тиме да ли има бакшиша или не, па се тако бенд од пет чланова може ангажовати по цени од 2.000 до чак 5.000 евра.

„Неки наплаћују и више, али то су углавном већ позната имена, бендови који ангажују неке популарне певаче или свирају цео дан. Свакако мислим да је најјефтинија варијанта негде око 2.000 евра, али неко можда свира и за 500 евра“, каже члан једног београдског бенда.

Према његовим речима, неко не ангажује бенд, већ ди-џеја, што је углавном најјефтинија варијанта.

ТопПрес/ Извор: Танјуг