У септембру можемо очекивати температуре преко 30 степени целзијусових, али са са правим летњим врућинама је завршено, пошто смо метеоролошки ушли у јесен, изјавио је метеоролог Недељко Тодоровић.

Он је истакао да нас до краја месеца очекује топло време, али да, иако сада имамо дневне високе температуре, то не пада толико тешко пошто су у септембру ноћи и јутра свежији и другачији је утисак.

„Очекују нас освежења 14. и 15. септембра, са падом температуре до 5 степени. Следећа температурна освежења нас очекују око 19. септембра“, рекао је Тодоровић за Танјуг.

Објаснио је да је 30 степени целзујусових у септембру није исто као у јуну, пошто је тада сунце на максималној висини.

Он је додао да се временске прилике не поклапају са астрономским због осунчавања.

Коментаришући невреме и штету проузроковану суперћелијском олујом која је била активна у току летњих месеци, Тодоровић је истакао да је тај термин познат одавно, али није било заступљен у медијима.

Рекао је да једноћелијске олује имају животни век око 50 минута, док суперћелијске могу трајати од неколико сати до једног дана, и носе са собом јак ветар и временске непогоде.

„Код нас те пијавице достижу брзину до 200 километара на сат, што је за Америку уобичајено.

Последње невреме у Београду није било пропраћено пијавицом, али је невреме у Бачкој имало пијавицу што потврђују и снимци са лица места“, рекао је Тодоровић.

Истакао је да у току 2022. године није било забележених случајева пијавица на простору Србије, док се 2021. године једна догодила на планини Тари.

Тодоровић је, такође, подсетио да је у 2014. години било доста суперћелијских олуја са појавом пијавица на територији Србије и региона.

ТопПрес/ Извор: Танјуг