Топола: Напредњаци у опозицији, Јовановић – неке опила власт

Топола: Напредњаци у опозицији, Јовановић – неке опила власт

Општина Топола одскоро је седма у којој СНС није на власти, а лидер Боље Србије и председник Скупштине општине Драган Јовановић каже да је то „воља народа“.

Додаје да подржава председника Александра Вучића, али да је неке на локалу опила жеља за влашћу.

Прошле недеље СНС је изашла из власти из Тополе, то је својеврсни преседан?

– Политичаре на власт доводи народ гласовима. Кад изађу на изборе и добију поверење народа, не четири пута заредом као ја, већ једном, нека формирају власт и раде шта желе. На изборима 2016. листа „Драган Јовановић – Александар Вучић“ освојила је 70,73 одсто, што је најбољи резултат на локалу у Србији.

Може ли то да угрози сарадњу са СНС на вишем нивоу?

– Подржавам Вучића, али локал је скроз другачија ствар од високе политике. А чини ми се да неке на локалу опија жеља да буду власт. Пре избора су ти исти били опозиција, нисам их видео на Вучићевим предизборним скуповима, а сада сам им сметња. И то онима који преко Вучићевог имена желе да приграбе власт.

Мислите да има места за вас и друге мале странке на политичкој сцени?

– Велики морају да схвате да им је потребна бочна подршка. Морамо да укажемо кад ствари на терену и локалу не функционишу.

Шта то на терену не функционише?

– Ова година је за сељака била најгора у последњих 30 година за Србију. Оно што српском сељаку треба је да се примењују закони који постоје, попут оног за противградну заштиту, да се тачно утврди шта се субвенционише а не да се субвенционишу хиљаде хектара малине у Војводини, а да доминантни произвођач малина у Западној Србији пропада. Од шуме великих националних тема, Косова, ЕУ, НАТО не прича се о ономе од чега живимо. Нигде у свету нема, рецимо, да задруге не формира министар пољопривреде, већ министар без портфеља и притом се ради тако да оне сигурно неће опстати.

Јесте ли све ово рекли ресорном министру?

– Разговарао сам с њим десет пута, он понавља: „Одлука Владе“. Подржавам Владу, али то што прича је исто као да ви хоћете да будете новинар а да не пишете. Српску државу је направио шумадијски опанак, а данас се Србија слободно празни. Предлагао сам да Министарство пољопривреде уведе државног секретара који ће се бавити само опстанком села, да Влада помаже у развоју инфраструктуре села без обзира ко је на власти.

Је л‘ то хоћете да кажете да министар Недимовић нема слуха за шумадијског сељака?

– Он је показао завидну енергију, али питања задругарства, реонизације, субвенције, акцизе за дизел гориво за пољопривреднике се не решавају. Једина смо земља на Балкану у којој се акцизе за пољопривреднике не враћају. Живим на селу, сваки дан ме комшије питају: „Драгане, да ли је могуће да је нафта код нас скупља 30 одсто него у Македонији, а више од 15 одсто него у БиХ?“ Рекао сам министарки Зорани Михајловић која прича о друмском саобраћају да нама превозници беже из Србије, и да воће из Тополе возе Македонски превозници! Председник Вучић не стиже овим да се бави, кад је он био председник Владе ствари су много боље функционисале.

Да ли се ви то нудите да уђете у Владу?

– До сада сам показао да могу да остварим добре резултате, а да ли ће за мене једног дана бити места у Влади или не, о том – потом. Само хоћу да кажем да се у аграру може много боље. Не можете сељака да оставите на милост и немилост. Ако следећа година буде као ова, биће пропаст.

Николић разочарао Шумадинце

Имиџ шумадијског сељака неговао је и бивши председник Томислав Николић, да ли ви то хоћете сад да уђете у његове ципеле?

– Не, 2012. смо га подржали од срца, верујући да ће доласком Шумадинца на чело Србије многе ствари променити. Нажалост, погрешили смо.

Шта сада један Шумадинац мисли о Томиславу Николићу?

– Мисли да је Тома могао боље. Грешио је, али је први Шумадинац који је после Другог светског рата победио на директним председничким изборима и због тога ћемо га памтити.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Данијела Луковић

KOMENTARI