Топола у пројекту примарног раздвајања смећа

Топола у пројекту примарног раздвајања смећа

Топола – Општина Топола ће почетком следеће године кренути са пројектом примарног раздвајања смећа. Пројектом је замишљено да се у домаћинствима раздваја смеће и на тај начин умањи рачун за изношење комуналног отпада.

„Полако се стичу услови да идемо корак напред, што се тиче прикупљања и раздвајања смећа. Најпре ће се у четири велика села наше општине, Шаторња, Белосавци, Трнава и Наталинци поставити посебни контејнери за пластику и стакло. Осим посебне боје имаће и јасне натписе на њима. Идеја нам је да касније то буде у целој општини и да кренемо са посебним кантама за раздвајање смећа у сваком домаћинству. Хоћемо да мотивишемо све кориснике тако што ће се канте са пластиком и стаклом мерити, јер ће на њима постојати бар кодови, како би се за вредност стакла или пластике који се прикупе, умањио месечни рачун за изношење смећа“, изјавио је за ТопПрес председник СО Топола Драган Јовановић.

Према његовим речима на овај начин би се  популаризовало одвајање смећа као забава и могућност да се заради. Додаје да овакви пројекти постоје у врло мало градова у Европи, највише је распрострањено у Скандинавији.

Раздвајањем отпада количина смећа која се депонује на депонији смањила би се у почетку за око 30 одсто.

Иначе, општина Топола има организовано одвожење смећа са сеоског подручја а свако домаћинство на селу има канту за смеће.

ТопПрес

KOMENTARI