Топола – Тачно је да у Србији демократија, и вишепартијски систем, још није напунила тридесето лето али је у Тополи изгледа још у пиџами (да не кажемо у гаћама). Како другачије објаснити урнебесну комедију од тог, назови, демократског чина у граду испод Опленца, након протеклих избора. Само ту, и нигде више, можете наћи четири одборничка кандидата из исте куће, од којих је онај најискуснији, изгледа, дао идеју Белом Прелетачевићу да се својевремено појави пред бирачима.

Да, добро сте чули, Радиша Урошевић – Бика, најпре је демократију учио код Коштунице, заклевши му се у верност а као политичку ћар добио је место заменика доскорашњег председника Драгана Јовановића.

На том месту, ушушкан у кожну фотељу, провео је скоро 10 година, као десна рука, свом рођаку, Јовановићу, са којим је ломио колач испод кандила.

Међутим, иако му се клео у верност, пре три године напустио га је па се обрео у СНС-у где је поново затражио потпредседничко место. На овим изборима појавио се појачан, са још троје укућана, на напредњачкој листи (ћерка, унука, снаха), међутим само он и унука имали су политичку талију да седну у одборничке клупе, иако је у родној Блазнави до ногу потучен од свог рођака и дојучерашњег саборца Драгана Јовановића. Ипак, оклизнуо се па се није домогао фотеље јер и у политици има разумних људи.

Нови људи, тренутно држе кључ од демократије у Тополи, и сигурно су добили додатне поене због непристајања на излизане, препаковане, кадрове из СПС и СНС у којима су нашли уточиште вечити трговци, виљушкаристи, рабаџије и водичи који ће вероватно ускоро ,,магистрирати“ негде на неком ,,сингидунуму”.

Радиша Урошевић – Бика

Игор Петровић, актуелни председник општине одмах је пригушио звоно телефона, па га више тешко добијају и људи који хоће само да честитају. Рад Општинског већа одмах је затворио за јавност па се не зна да ли је за седницу Већа ономад имао кворум, да ли су и како усвојени извештаји јавних предузећа, зашто се на Веће не позивају сви већници.. Све то је изазвало огромно незадовољство сопствених одборника који појма нису имали, ко ће им чинити нову власт све до тренутка док он и његова заменица, то нису саопштили доводећи их пред свршен чин и јасно стављајући до знања да су небитни и да су ту били потребни само у једном тренутку. Изгледа да је политички занат учио од свог претходника са којим је у једном дужем периоду био јако близак. Само у доба Јовановића, важило је правило да један човек може бити председник Скупштине, председник општине, директор свих јавних предузећа па чак и секретарица…

Међутим, и он и Драган Јовановић морали би да одговоре на питање, откуд Игор у стану у којем тренутно живи и како га је стекао. Одговор на то питање подједнако знају обојица, а ред је да се зна имовина новопеченог председника и како је стечена, зар не?

Биће веома занимљив одговор и на питање, ко је платио одштету девојци која је тужила општину и због чега је текао судски спор, о чему се ту радило? Наравно да ће и Урошевић бити позван да одговори.

Није нормално да први пут Јавно предузеће и општина немају за плате, и ко ту лаже, садашњи или бивши председник који тврди да је оставио пола милиона евра на рачуну? Ако је тачно да нема новца, да ли је тачно да је нова власт на затвореној седници усвојила извештаје о раду? Све њих, заједно, изгледа чека много питања!

Народу је доста њихових игранки, и бахаћења, а врх СНС мора повући конкретне потезе, ако се већ борила за победу. Или ће можда најчувенију српску варошицу оставити на милост и немилост политичким паразитима.

ТопПрес/ Извор: Глас западне Србије