foto-tanjugfoto-tanjug

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да је при његовом министарству пре неколико месеци формирано Координационо тело састављено од експерата, које би требало да истражи последице НАТО бомбардовања по животну средину.

Триван је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће то тело ангажовати све оно што је капацитет Србије када је у питању истрага последица бомбардовања и истакао да ће се бавити експертским питањима, а да комисија коју формира Скупштина Србије има друге аспекте.

Министар верује да ће се та два тела допуњавати.

Како је рекао Триван, када експертско тело почне са радом у пуном капацитету, покушаће да нађе начин да изврши неопходна истраживања на Космету, јер тамо није вршена ремедијација.

„Предложићемо да се то уради јер мислимо да то дугујемо свим грађанима који живе на КиМ“, навео је Триван.

Он је додао да, иако је прошло 19 година, постоје научне методе које могу довести до исправних закључака.

Према његовим речима, није било оправдано чекати 19 година на таква истраживања али, напоменуо је, последице се морају открити због здравља грађана.

„Ово радимо због свих нас, пре свега да знамо у каквој средини живимо, који су ризици по здравље и средину, да одредимо мере којима ћемо се заштити“, каже министар.

Триван је поручио да је кључ здравље и генетски материјал који морамо да сачувамо јер би последице, ако их има, могле да буду дуге и озбиљне па је потребно применити мере како бисмо се сачували.

Када је реч о роковима, он каже да научници никад неће реци када ће доћи до неких резултата, јер је немогуће предвидети на шта ће да наиђу током истраживања.

„Резултати су оно што нас занима, нисмо ништа орочили, наш рад ће бити јаван, радићемо онолико дуго колико је потребно да дођемо до свих могућих података“, каже Триван.

Он мисли да ће истраживање трајати неколико година, али напомиње да је потребно научницима дати времена и они ће доћи до резултата.

Министар се осврнуо и на проблем опасног отпада, наводећи да се рад на откривању потенцијалних локација наставља и да он неће бити толико јаван јер је питање отворено.

Триван је навео да постоје „сумњиве“ локације и да ће јавност бити обавештена чим се нешто открије.

Према његовим речима, у вези са тим питањем већ је постигнута атмосфера у друштву која је дала превентивне резултате.

ТопПрес/ Извор: Танјуг