Топола – Општина Топола као рурална општина свој развој базира на пољопривреди и туризму. Када је туризам у питању он је према речима надлежних у константном развоју, а последњих неколико година приметан је интензиван развој и винског туризма.

„Због пандемије која нас је задесила  туризам је претрпео велику штету, посебно када причамо о доласцима иностраних гостију. Због тога је  на свима нама је да покушамо да покренемо ту привредну грану од наредне сезоне надајући се да ће здравствена ситуација бити много боља. Морам нагласити да је туристички потенцијал Тополе изузетно велики и разноврстан нарочито када говоримо о историјском наслеђу али смо и као излетничка дестинација јако популарни. У наредном периоду морамо повећати број ноћења а у томе су нам важна сеоска домаћинства и вински туризам као једна од делатности које општина може да пружи“, изјавила је за ТопПрес Драгана Костић, испред Туристичке организације „Опленац“.

Ове године, по први пут локална самоуправа је подржала сеоска туристичка домаћинства са новом мером, односно по 150.000 динара свим регистрованим домаћинствима која обављају поменуту делатност.

Све више винограда и винарија у општини Топола, фото: ТопПрес

„Туристичка организација Тополе ради на промотивним активностима, односно на промоцији туристичких потенцијала наше општине. Када је сеоски туризам у питању може се рећи да имамо 12 регистрованих сеоских домаћинства од чега шест има високу категорију са четири звездице. Тренутно радимо на пројекту за Израелско тржисте, агенција из Београда је замолила да одрадимо истраживање сеоских домаћинства која би испунила њихове критеријуме и можемо се похвалити да чак четири -пет,  наших домаћинства испуњава те критеријуме“, рекла је Костић и додала да је велики потенцијал Тополе и вински туризам.

Како каже, похвално је што има све више винарија и што се винари окрећу тржишту. Из породичне производње прелазе у виши ранг градећи дегустационе сале и ширећи своје капацитете чиме постају препознатљивији за све љубитеље овог божанског пића.

ТопПрес

Фото: ТопПрес