Развој знања и вештина државних службеника кључни је корак ка квалитетнијим јавним услугама за све грађане и већој одговорности, транспарентности и ефикасности локалних самоуправа, истакнуто је на догађају „Изградња капацитета за добро управљање на локалном нивоу“ који је програм Сwисс ПРО организовао данас у Београду, каже се између осталог у саопштењу за медије.

На догађају су представницима и представницама 32 локалне самоуправе из Шумадије, западне, источне и јужне Србије додељени сертификати за успешно похађање обуке за добро управљање и тренинга за тренере, организованих у претходне две године у оквиру програма Сwисс ПРО који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије.

„Кроз процес обука које је одржао програм Сwисс ПРО обезбеђен је ефикасан алат за спровођење принципа доброг управљања. Управа по мери свих грађана је могућа само уз јаку синергију националног и локалног нивоа. Имамо велика очекивања од колега из локалних самоуправа и од великог је значајна подршка коју добијају у циљу стицања нових вештина и знања“, оценила је Мила Станковић, начелница одељења за пројекте, Сектор за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Влада Швајцарске је већ 30 година посвећена хуманитарној и развојној сарадњи са Србијом, а добар део те подршке тиче се управо локалних самоуправа, навео је Петар Василев, национални програмски службеник Швајцарске канцеларије за сарадњу.

„Промоција принципа доброг управљања има за циљ побољшање квалитета услуга на локалном нивоу, а самим тим и квалитет живота грађана. Управо база професионалаца коју ви чините доприноси ширењу знања о добром управљању и на тај начин развоју локалних заједница. Радимо на томе да наставимо да вас подржавамо и у наредном периоду“, истакао је Василев.

Дејан Милетић, в.д. директора Националне академије за јавну управу истакао је да унапређење рада јавне управе представља заједнички циљ, а јачање капацитета државних службеника је кључни корак на том путу.

„Знање се једино дељењем уможава и драго ми је што је управо ширење знања оно што нас је све окупило. Национална академија је друга кућа за све запослене у локалним самоуправама, постаните њен активни члан и ојачајте наш рад, као и ваше капацитете“, навео је Милетић и најавио даљу сарадњу са Владом Швајцарске кроз програм Сwисс ПРО.

Кроз два циклуса обука у којима је до сада учествовало 55 градова и општина, програм Сwисс ПРО је успоставио мрежу професионалаца који се баве темом доброг управљања, истакла је Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма Сwисс ПРО.

„Поред свих изазова који постоје, можемо да направимо позитивне друштвене промене на локалном нивоу, што доказује управо мрежа професионалаца која је најважнији ресурс за локални развој. Најважније је да се стечено знање пренесе даље унутар локалних самоуправа и колега из јавне управе, чему доприноси и тренинг за тренере који смо организовали“, навела је Недељковић Беља.

Сертификате су добили представници и представнице локалних самоуправа: Алексинац, Бајина Башта, Богатић, Ћуприја, Димитровград, Горњи Милановац, Јагодина, Кнић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лапово, Лозница, Мајданпек, Неготин, Ниш, Пријепоље, Рача, Рековац, Шабац, Смедеревска Паланка, Сокобања, Свилајнац, Топола, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Врњачка Бања, Жагубица и Зајечар.

Свечаности су присуствовали и представници државних институција и организација цивилног друштва, као и службеници из 23 локалне самоуправе који су похађали први циклус обука које су спроведене уз подршку Владе Швајцарске.

Догађај је организован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Сwисс ПРО“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), каже се у саопштењу за медије.

ТопПрес