У добротворне сврхе грађани лане дали 32 милиона динара

У добротворне сврхе грађани лане дали 32 милиона динара

Око 32 милиона долара дали су грађани Србије у добротворне сврхе у 2017. години, а истраживања показују да су грађани и компаније све спремнији да донирају у хуманитарне сврхе, речено је данас на отварању дводневне Националне конференције о филантропији: Будућност давања.

Трећина грађана Србије препознаје истакнуте појединце као највеће филантропе у Србији, док је близу половине грађана спремно да донира домаћој хуманитарној фондацији, показало је истраживање које је презентовано на данашњој конференцији.

Око 46 одсто грађана наводи да би лично дали новац фондацији која улаже у опште добро, а 27 одсто њих то не би учинило, док је исти проценат грађана одговорило да не зна да ли је спреман да донира новац.

Конференцију је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан владиног Савета за филантропију Зоран Ђођевић, који је истакао да је у склопу реформске политике и евроинтеграцијских процеса веома важно да се развија и подстиче друштвено-одговорну свест и филантропију код што већег броја физичких и правних лица.

Ђорђевић је нагласио да је успостављање социјалне правде један од приоритета политике Владе Србије.

„Ниједан грађанин у Србији не би требало да се осећа запостављеним или заборављеним због своје припадности мањинским, социјално-осетљивим групама“, рекао је министар.

Он је навео да је Министарство данас започело кампању „Једнаки“ која, како је рекао, треба да допринесе једнакости и равноправности свих грађана и да покаже да је Србија друштвено-одговорна земља.

Ђорђевић је истакао да је филантропија веома важна на пољу здравства и указао на потребу да се пракса из развијених западних земаља што пре почне да примењује и у Србији.

Директор мисије УСАИД Мајк де ла Роса казао је да су држава, цивилно друштво, приватан сектор и грађани имају виталну улогу у развоју филантропије у једном друштву.

Де ла Роса је навео да је у САД прошле године 410 милијарди долара дато у добротворне сврхе, од чега су 70 одсто чинила давања појединаца.

„Имамо законодавство и политику која подржава културу филантропије на коју су Американци веома поносни. Тај оквир је неопходан и Србији како би давања у хуманитарне сврхе била већа од 32 милиона долара „, оценио је Де ла Роса.

Извршна директорка Траг фондације Биљана Дакић Ђорђевић казала је да истраживања показују да су грађани и компаније у Србији све спремнији да помогну и подрже иницијативе за опште добро у својим заједницама.

„Драго нам је што се стварају усоови да се, кроз приватно-јавна партнерства, покрене дијалог и изградњи правног и фискалног оквира који ће пружити додатни подстицај позитивним филантропским трендовима у Србији“, рекла је Дакић Ђорђевић.

Поздравила је оснивање Савета за филантропију при кабинету премијерке Ане Брнабић који, како каже, има за циљ стварање подстицајног окружења за донирање и даље развијање културе давања у Србији.

Дакић Ђорђевић је додала да ће једна од тема конференције бити посвећена инвестирању хуманитарних фондација како би кроз улагање капитала побољшали своје акривности.

Прву националну конференцију о филантропији организовали су Траг фондација и Коалиција за доброчинство уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

ТопПрес/ Извор: Танјуг