FOTO RTS KRAGUJEVACFOTO RTS KRAGUJEVAC

Радницима у производњи у Фиату, сходно договору Синдиката и менаџмента фабрике након прошлогодишњег штрајка, плате су повећане за шест одсто и сада износе око 42.500 динара, пише Данас.

Невоља је, међутим, што плате у Фиату, како наводе у фабричком огранку Синдиката „Независност“, расту само радницима у производњи, али не и њиховим непосредним руководиоцима и запосленима у (не)производној режији. Тако се, тврде у „Независности“, дошло у апсурдну ситуацију да факултетски образован руководилац, који руководи групом 30 до 40 запослених у производњи, има мању плату од својих радника који обављају најпростије послове.

Отуда и не чуди, истичу, што производни руководиоци масовно напуштају нашег највећег извозника и одлазе у новоотворене фирме, махом по Војводини, где добијају и по три пута веће плате.

„Ово ипак не значи да су радници у Фиату добро плаћени. Напротив, повећања плата су увек долазила после повећања минималне цене рада и увек су била за двадесетак процената изнад законом загарантоване зараде, јер је Фиат као и сви остали корисници државних субвенција, уколико послује позитивно, дужан да за најпростији рад исплаћује плате за 20 одсто веће од минималне загарантоване“, каже за лист Данас повереник Синдиката „Независност“ у ФЦА Србија Зоран Станић.

ТопПрес/ Извор: Данас