Краљевска винарија, фото: ТопПрес

Топола – Све лепоте једне земље туристи могу осетити кроз храну и вино. Србија дефинитивно има адуте кад је у питању вински туризам, а Топола је главни предводник у овој области која може много понудити страним енофилима. Српска Тоскана може се похвалити вишевековном винском културом, јер је  још у доба вожда Карађорђа, на оближњим пропланцима рађало грожђе, а 1931. године направљена прва Краљева винарија у којој су чувана вина од најквалитетнијих сорти. Управо ова винарија сада је једна од најстаријих у Србији која је опстала упркос тешким годинама.

“Комплекс краљевих винограда обухватао је некад 40 хектара, након Другог светског рата земљиште је одузето, али почетком две хиљадитих део је враћен и започето је са реконструкцијом. Данас се краљеви виногради протежу на 13 хектара, овде се производе четири сорте вина  по старим рецептима уз помоћ савремене опреме, то су, сувињон блан, пинот бланк, шардоне, кабернет сувињон и мускат хамбург. У плану је да се у живот врати и сорта прокупац од које ће се правити вино ружица, које може постати својеврстан српски бренд, као што је шампањац за Француску”, рекао је управник задужбине Краљ Петар I, Драган Рељић за ТопПрес.

Драган Рељић, управник задужбине Краљ Петар I, фото: ТопПрес

Прва комерцијална берба била је 2007. године, а сада Краљева винарија годишње производи око 20 хиљада литара најфинијих белих и црних вина, које енолози широм света оцењују највишим оценама. Вина из Краљеве винарије обишла су цео свет, најчешћи купци су туристи који посете Задужбину “Краљ Петар I”, па су тако стизала и до најудаљенијих земља. Пре три године на Међународном сајму у Београду у конкуренцији од преко стотину вина, интернационални стручни жири за шампионско у категорији белих прогласио је “Шардоне” које је направљено у Тополи од грожђа које је родило у виноградима Карађорђевића.

“Друге винарије производе много више, али нама је битнији квалитет од квантитета. Наш циљ јесте да сачувамо оно по чему је краљева винарија препознатљива, а то су вина изузетног укуса и мириса која се праве од најквалитетнијих сорти. Управо овде у винарији се наше вино и прода, мала количина је одређена за извоз и надамо се да ће та количина отићи у Кину“, каже Рељић.

Краљева винарија и даље производи најквалитетнија вина, фото: ТопПрес

Рецепт за ова најфинија вина, према речима управника  јесте поштовање традиције и искуства предака, уз знање стручњака, љубав и бригу радника, али изнад свега вину посебан печат даје сортимент грожђа, положај винограда, клима и земљиште.

ТопПрес

Краљеви виногради се простиру на 13 хектара, фото: ТопПрес