Топола – У Краљевој винарији данас је одржан ECOVINEGOALS дискусиони форум на тему “Виноградарство и очување пејзажа у Тополи”. Скуп је организован у сарадњи са Општином Топола и Удружењем винара и виноградара Шумадије.  Циљ догађаја је упознавање локалних актера са  резултатима спроведеног истраживања агро-еколошких пракси и налазима гео-просторне анализе пејзажа у Тополи и даљим корацима и оквирном динамиком израде акционог плана за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи.

„Ово је за нас веома значајно, ми смо овај пројекат започели захваљујући позиву Италијанске организације која је препознала ову општину и овај крај као крај који заслужује и треба да се укључи у једну европску причу, нешто што је ново јер тема агроекологије је присутна у пољопривреди али у виноградарству и винарству је ново и треба да тежимо томе. Пројекат финансијски подржава Европска унија, поред Тополе и Србије ту је Италија која носи читав пројекат, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Грчка, 10 партнера и 9 придружених партнера. Пројекат је почео у марту 2020. и траје до августа 2022. године и надам се да ћемо сва знања која сакупимо успети да разменимо шта нам ваља чинити да обезбедимо одрживо виноградарство које је у складу са природом и друштвом у којем живимо. Проблеми су слични, у Италији су израженији али свакако је важно да размишљамо о перспективама да би искористили све потенцијале ове регије“, изјавила је Марија Стојадиновић из развојног Бизнис центра Крагујевац.

Фото: ТопПрес

ECOVINEGOALS  пројекат бави се изазовима савремених виноградарских система данашњице и њиховим утицајем на пејзаж и околину, са основном идејом да се заштите и даље развијају виноградарске области Јадранско-јонске регије, применом одрживих модела виноградарства усклађених са локалним пејзажом и културно-историјским наслеђем. Како је општина Топола придружени партнер на овом пројекту очекивања надлежних из локалне самоуправе су да ће учесници пројекта бити у равни са Европском унијом.

„Циљ наше општине је пољопривредни развој уз вински туризам наравно, на нама је да помогнемо пољопривреднике и имамо рекордне субвенције што се тиче те области. Што се тиче винарија они већ имају свој правац развоја, уз смештаје очекујемо праву експлозију у наредним годинама. У општини Топола према задњим пописима из 2011. године имали смо 500 хектара под виноградима сада је 19 регистрованих винарија и бројке су далеко веће, што јасно говори да смо на правом путу када је виноградарство у питању“, рекао је први човек општине Топола Игор Петровић.

Фото: ТопПрес

Сарадник на пројекту је и Удружење винара и виноградара Шумадије које из године у годину окупља све више чланова.

„Удружење винара и виноградара Шумадије основано је пре осам година и број чланова се стално увећава и није крај јер се површине под виновом лозом стално повећавају. Удружење броји и доста мањих произвођача вина који бележе озбиљне резултате на домаћим и иностраним такмичењима, то су подруми до 20.000 литара који чине око 70 одсто нашег Удружења. Клима, земљиште и остале ствари уз знање наших винара чине да они праве вина са којима можемо да се поносимо. Надам се да ће пројекат одрживог вина и виноградарства допринети развоју ове области у читавој Шумадији и да ће вина и ова регија бити препознати у Европи и даље“, истиче Немања Арсенијевић из Удружења вина и виноградара Шумадије.

Фото: ТопПрес

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру транснационалног Интеррег В-Б Јадранско-јонског програма сарадње –Адрион.  Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије. Развојни бизнис центар Крагујевац је одговорни партнер за имплементацију пројектних активности у Србији, у сарадњи са Удружењем винара Шумадије и Општином Топола.

ТопПрес

Фото: ТопПрес