Ilustracija, foto ThinkstockIlustracija, foto Thinkstock

Целог марта носићемо кишобране, показују дугорочне прогнозе метеоролога. Месец који иначе има највише сушног периода, ове године свега пет дана биће без падавина.

Трећи месец у години почео је ко никад, и то одмах првог дана. У Београду 1. март је понео титулу најхладнијег у последњих 30 година, а можда и свих времена са температуром од минус 14 степени. Ћудљивост ту није престала, па је Сомбор, где је измерен минус 21 степен, прешишао Сјеницу као уобичајено најхладнију. Ледени дан брзо је прошао, али за почетним шоком следи нова, нетипична и неугодна несвакидашњица која ће се отегнути много дуже. Према првим прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода у 31 дан марта, једва да се стиснуло пет сувих дана без кише.

– Свакако да ће бити кишовито, али већ након седам дана прогнозе нису поуздане, не можете да прецизирате. Сигурно је пред нама веома променљив месец са честим наоблачењима и углавном кишом – напомиње метеоролог Ђорђе Ђурић.
Упорно добовање кише можда не утиче добро на расположење, али оптимизам може да подигне чињеница да се уз њега нећемо клизати и смрзавати.

– Ледени талас је иза нас. Услова за снег биће у вишим планинским пределима и још током викенда на северу и истоку Србије. У јутарњим сатима викенда има услова и за ледену кишу. У ближем периоду, малтене свакодневну. Падаће и у суботу и у недељу, у понедељак током дана престанак падавина, увече поново наоблачење. Затим у наредних 10 дана честа је појава кише, са тим да ће бити топлије са температурама примереним марту, око и изнад просека. На почетку већа разлика биће између хладнијег севера и топлијег југа, на ком ће бити око 14 степени – најављује Ђурић.
Ипак, нема сумње да следи изузетно нетипичан период у Србији.

– У просеку је месец са најмање падавина већ деценијама, што не значи да појединих година не буде супротно. Неуобичајено је јер март није месец који се одликује повећаном количином падавина. Гледајући Београд и Србију, највећа количина падавина је током маја и јуна, а најмања управо на крају зиме. Биће честе, не такве да обилна киша пљушти свакодневно, али ће бити променљиво са продорима влажних ваздушних маса са Атлантика и Медитерана, који ће доносити честу кишу – објашњава Ђурић.
Како метеоролог каже, целокупно топлију зиму која је ускоро иза нас, можемо да упоредимо са неким удаљенијим крајевима.

– Осим Британије, топлија зима је и у западном делу Канаде, Ванкуверу. Имају ретку појаву снега, честе су кише, температуре су изнад нуле. Имали смо зиму уобичајену за северни део Јадрана, Трст, Венецију – пореди Ђурић.

Опрезно око река са малим коритима

Уз топљење снега са вишим температурама стижу и свакодневне падавине.

-Треба бити врло опрезан. Ако дође у почетку до поплава, угрожени су засад људи који живе око мањих река у брдско-планинским пределима, јер то су реке са малим коритима и праве проблем са обилним падавинама и топљењем снега. Врло брзо дође до тих бујичних поплава, али и врло брзо и прођу. Када је реч о Дунаву и Сави, њима треба много више времена – објашњава Ђурић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Милена Родић