Преговори о минималној цени рада у 2021. години, који по закону треба да буду завршени до 15. септембра, почеће у петак, речено је Танјугу у Унији послодаваца Србије.

Почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић каже би било најбоље да се привремено „замрзне“ минималац пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

Атанацковић наводи у изјави за Танјуг да ће у петак бити одржан колегијум Социјално-економског савета који чине представници УПС-а, Савеза самосталних синдиката, УГС Независност и Министарства рада и да ће на састанку бити речи о датуму одржавања седнице СЕС-а, као и о цени минималца у 2021. години.

„Свако ће изнети свој став о минималној цени рада“, каже Атанацковић додајући да ће тако почети разговори на ту тему, али да ће тек после уследити званични преговори.

Напомиње да су синдикати тражили да минималац буде на нивоу минималне потрошачке корпе, што би било повећање од 20 одсто или за 7.000 динара, док се послодавци залажу као и сваке године да повећање буде реално, то јест према могућностима привреде.

„Тешко је сада било шта рећи колико би требало да буде повећан минималац, али реално би било да то повећање буде онолико колико ће се повећати БДП земље у овој години“, каже Атанацковић.

Ми тражимо да се минималац повећава не паушално већ према расту БДП-а и инфлације која се очекује у наредној години, додао је он.

„Претходних година смо прихватали повећање до шест одсто, а последњи пут је држава одредила да повећање буде 11 одсто. Ми смо онда од Министарства финансија добили компензацију за део преко тих шест одсто, тако што је држава смањила доприносе за пензионо осигурање, повећала неопорезиви део и слично“.

Подсећа да минималац прима 350.000 људи и да уколико се синдикати и послодавци не договоре до 15. септембра влада доноси одлуку.

„Пошто још нема владе најбоље да се одлука одложи до краја године, а тада ће бити слика још јаснија“.

Атанацковић додаје да би влада требало да прихвати оно што је реално или ако то није случај да послодавцима компензује смањивањем пореза и на друге начине.

Додаје да су ранијих година обично почињали преговори о повећању минималца много раније, али да то сада није био случај.

Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020.

„Сваке године се традиционално чека став Министарства финансија које одређује да ли и колико се може повећати минимална цена рада“, додао је Атанацковић.

Напомиње да је сада због пандемије корона вируса ванредна ситуација и да у „ратним условима“ није могуће размишљати о повећавању примању, већ обрнуто, али да је став УПС-а да минималну зараду не треба смањивати.

„Ипак, проблематично је сада размишљати која ће бити могућности привредника да наредне године садашњу минималну зараду повећају“, каже Атанацковић.

Указао је треба имати у виду да се са повећањем минималца повећавају и друге плате, тако да био укупан фонд за плате био већи него што је само повећање минималне зараде.

Додаје да је минималац у Црној Гори, Бугарској и Северној Македонији мањи него што је сада у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг