У петак уговор са општинама о замени столарије

У петак уговор са општинама о замени столарије

Уговор са 67 локалних самоуправа о замени столарије односно повећању енергетске ефикасности биће потписан у петак у Краљеву, најавила је данас приликом посете Смедереву потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„У петак ће бити потписани и уручени уговори градовима и општинама које су испуниле све услове за почетак реализације пројекта. Након тога, наставак процедуре је у надлежности локалних самоуправа, које расписују два јавна позива – за компаније и грађане“, рекла је Михајловићева.

Оценила је да би смањење потрошње топлотне и електричне енергије требало да буде национални циљ, и додала да ће због тога овај пројекат трајати и наредне године.

Министарка Михајловић је додала да ће за његову реализацију бити потребно између 400 и 500 милиона евра.

Истакла је кључну улогу домаћинстава, односно појединаца у овом процесу, с обзиром на чињеницу да је просечна потрошња енергије у Србији за 40 одсто већа него у ЕУ.

Михајловићева је најавила и да ће за месец дана бити завршени подзаконски акти и расписан јавни позив за субвенције за постављање соларних панела, а процедура ће бити једноставна.

„Учинили смо све да процедура буде једноставна и да свако има жељу да учествује у томе. То је питање коришћења обновљивих извора енергије, здравије животне средине и нижих рачуна за утрошену енергију“, истакла је министарка енергетике.

Михајловићева је након тога посетила Смедеревску Паланку, где је са руководством општине разговарала о пројектима из области енергетске ефикасности и повећању капацитета електроенергетске мреже.

„Постоји потреба за изградњом још једне трафо-станице. Очекујемо да у овај крај дођу и нови инвеститори“, рекла је министарка.

Михајловићева је додала да је вредност инвестиција у енергетици 11 милијарди евра.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен рекао је да је ово прва посета једног министра енергетике том граду за последњих 20 година.

„Драго нам је да смо на листи приоритета владе и ресорног министарства. Данас смо имали конструктиван састанак о томе како можемо да побољшамо живот грађана. Општина је на конкурсу за енергетску ефикасност добила средства у износу од 10 милиона динара, колико смо и ми обезбедили. Заједно са министарством радићемо да грађанима Смедеревске Паланке помогнемо да унапреде енергетску ефикасност својих домова, да смање трошкове и утичу на здравију животну средину“, рекао је Вучен.

Додао је да је о улагању у проширење еклектромреже разговарано због тога што је Паланка добила новог инвеститора.

„Једна смо од 22 општине које ће учествовати и у пројекту ‘Чиста Србија’, за изградњу канализационе мреже. Све ово говори колико држава, на челу са председником Александром Вучићем, брине о развоју сваког дела Србије“, поручио је Вучен.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI