Двадесет шести дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. У поноћ је истекао рок за предају изборних листа, а 1. децембар је крајњи рок за утврђивање збирне листе за изборе 17. децембра. До сада је за парламентарне изборе проглашено 13 листа.Неколико листа чека на проглашење.

У поноћ 26. новембра је истекао рок за предају изборних листа за учешће на изборима, који ће бити одржани 17. децембра, а Републичка изборна комисија је до сада прогласила 13 изборних листа.

РИК је наложио неким листама, међу којима и изборној листи „Чедомир Јовановић – Мора другачије“, да у року од 48 сати отклоне недостатке који су сметња за њихово проглашење, односно недостајући број потписа подршке бирача.

Такође, РИК је наложио и коалицији „Доста!Европски пут“ и изборној листи „Руска странка-Слободан Николић“ да у истом року отклоне недостатке због којих није било могуће њихово проглашење, као и изборној листи “Србија на Западу да се струка пита”. Пета листа која треба да отклони недостатке јесте листа ”Албанска демократска алтернативе – уједињена долина”, тако што ће у том року доставити још 739 правно ваљаних потписа.

У случају да у предвиђеном року наведене листе не отклоне недостатке, неће бити проглашене.

Проглашење чека и листа др Бранимир Несторовић “Ми Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић”, који је вечерас предао потписе за учешће на изборима, као и Коалиција Руски мањински савез чији је носилац Павле Бихали, а листу, према његовим речима, чине Српско-руска партија Вукови и Српско-грчки покрет.

Закључење бирачког списка 1. децембра, до тада могуће промене

Грађани могу до 1. децембра, када се закључује бирачки списак за изборе 17. децембра, да поднесу захтев општинској или градској комисији за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку.

Према Роковнику за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике Републичке изборне комисије (РИК), рок за доношење решења о закључењу бирачког списка и утврђивању укупног броја бирача је 1. децембар.

Решење о закључењу бирачког списка РИК ће доставити 2. децембра, после чега се објављује у Службеном гласнику, а оверени изводи из бирачког списка РИК-у се достављају до 3. децембра у поноћ.

После 1. децембра захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку може се поднети Министарству државне управе и локалне самоуправе од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

Позиви за гласање морају се доставити најкасније 11. децембра, као и изборни материјал за бирачке одборе у иностранству, док се локалним изборним комисијама материјал доставља до 12. децембра, а бирачким одборима до 15. децембра.

Подносиоци проглашених листа имају рок до 9. децембра да доставе предлоге за именовање члана и заменика члана и за приширени састав Републичке изборне комисије и за проширени састав локалне изборне комисије.

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Предизборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20 часова, односно до затварања бирачких места.

ТопПрес/ Извор: РТС