Горњи Милановац – Конфекција Рудник, погон у Прањанима, добила је новог власника, након што је запала у дугове.

Ова конфекција препуштена зубу времена зарастала је у коров, а иста судбина задесила је и погон у селу Прањани, који се вратио у живот крајем прошле године и данас производи оно што нам је тренутно свима најнеопходније, а то су заштитна одела, скафандери, и заштитне маске које се извозе у Француску.

Конфекције „Рудник”, спада у гиганте бивше Југославије која је запошљавала на хиљаде радника. Све је то отишло на „добош“ крајем прошлог века, а погони у сеоском подручју, били су осуђени на затварање.

Погон у селу Прањани, две деценије је зарастао у коров, међутим, нашао се купац који је оживео производњу.

Кренула је производња за домаће и ино тржиште, раде се заштитне маске за француско, као и лака и тешка конфекција за домаће.

Према речима Јована Чековића, у овом селу купљена је прво фабрика која се бави прерадом дрвета, а сада фабрику за прераду текстила.

„Почели смо производњуи пре пола године, већ двадесетак запослених овде ради, имамо амбицију да до краја следеће године овде буде запослено око сто радника“, објаснио је Чековић.

Набављена је и нова опрема, до краја године, биће још десетак жена, а овде шију раднице које су раније биле запсолене у кофекцији „Рудник” Горњи Милановац.

„Кренули смо најпре да радимо заштитне маске за француско тржиште, у плану је да почнемо да радимо комплетан бели програм: скафандере, постељину за болнице, већ смо договорили програм за кардиоваскуларну болницу на Дедињу, што значи да ће бели програм за нову клинику делом стићи из Прањана”, казао је Чековић.

Ово је добар пример да једно село поново оживи и да се Прањанима врати стара слава с обзиром на то, да се преко пута ове конфекције налази и фабрика у којој се производе еко кревети.

Укључење емитовано у емисији „Јутро” на Првој телевизији

ТопПрес/ ГЗС