foto-profimedia

Најниже трошкове за грејање просечног стана у овогодишњој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрво, у местима у Србији где се оно набавља по нижим ценама и ако имају пећи чија је ефикасност већа, саопштила је данас Агенција за енергетику Србије.

У том случају за набавку горива за грејање стана од 60 квадратних метара 16 сати дневно током целе сезоне потребно је 37.500 динара.

Према проценама те агенције, веће трошкове у грејној сезони 2018/2019 имаће они који користе скупље огревно дрво и пећи ниже ефикасности.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље.

Према подацима Агенције за енергетику Србије, за набавку енергената за грејање просечног стана током целе сезоне потребно је 128.000 динара за електричну енергију, 132.000 динара за пропан бутан гас, а 146.000 за лож уље.

Јединичне цене пелета су ниже за осам одсто у односу на прошлу годину, а цене лож уља веће за 41 одсто.

За грејање гасом током зимске сезоне треба издвојити 42.000 динара, док су трошкови грејања на угаљ од 48.000 до 52.000 динара.

Грађанима који се греју на пелет годишњи издаци износе око 61.000 динара ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво.

Агенција за енергетику Србије проценила је да ће они који користе термоакумулационе пећи имати трошкове од 48.000 динара уколико користе јефтину ноћну електричну енергију.

Допуњавање ТА пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно увећава трошкове за 44 одсто, што је скупље од већине алтернативних горива.

У саопштењу се наводи да се наведени износи односе само на трошкове набавке енергије, а не и на инвестиционе и трошкове периодичног прегледа и одржавања.

ТопПрес/ Извор: Бета