foto _profimedia-slatkisifoto _profimedia-slatkisi

Београд – Цариници Србије су због сумње у повреду права интелектуалне својине, 2017. године задржали 1,5 милион комада разних производа, а ове године уништили више од 250.000 комада разних фалсификованих кондиторских производа, углавном намењених деци, објавила је данас Управа царина Србије.

„Европска комисија је у годишњем извештају о напретку Србије на путу придруживања ЕУ оценила напоре у заштити интелектуалне својине највишим оценама. Царинска служба је носилац Поглавља 29 – царинска унија, а значајан допринос од ње се очекује и у Поглављу 7 које се директно односи на заштиту интелектуалне својине“, казала је помоћница директора Управе царина Соња Лазаревић поводом Светског дана интелектуалне својине.

На скупу у Заводу за интелектулану својину она је истакла да су царински прописи у области заштите права интелектуалне својине у Србији у великој мери усклађени с прописима ЕУ. Најавила да ће од сутра радити електронска база података о заштићеним брендовима, носиоцима права за те брендове и поступцима који се у вези са њима воде.

ТопПрес/ Извор: Бета