Од најаве Управе царина да ће 30. марта почети са електронским начином спровођења јавних лицитација за робу и возила одузете правоснажним судским решењима у царинским прекршајним поступцима интересовање је изразило око 1.500 грађана и више од 150 правних лица, речено је данас Танјугу у Управи царина.

„Управа царина, као веома важан део Министарства финасија, предњачи у спровођењу електонског пословања у свим аспектима свог рада. Електронске лицитације ће омогућити много ефикаснији начин учешћа свим заинтересованим за куповину робе и возила одузетих правоснажним судским одлукама у поступку царинског прекршаја“, рекла је тим поводом помоћница директора Управе царина у сектору за финансијске, правне и инвестиционе послове Сунчица Мирковић.

Нагласила је да Управа царина доприноси обезбеђивању готово половине средстава репоубличког буџета и очекује да ће сада то чинити у још већем проценту.

Мирковићева је напоменула како је Управа царина у последње три године кроз јавна надметања буџету Србије уплатила више од 260 милиона динара, с тим да је прошле године од продаје одузете робе донела 73 милиона динара у државну касу.

Прецизирала је да је 2021. спроведено 98 јавних продаја, од чега се 46 лицитација односило на возила, а 52 на продају остале робе.

„Ефекти лицитација ће у наредном периоду бити знатно већи, јер е-лицитације омогућавају учешће много већег броја учесника, зато што ће људи који живе у Димитровграду моћи из својих станова да учествују у продаји робе царинарнице Суботица. Тиме ћемо остварити већу могућност надметања, па тако и далеко већи приход буџету“, нагласила је Мирковићева.

Она је напоменула да ће електронске лицитације смањити досадашње трошкове одржавања класичних јавних надметања, јер неће морати да се плаћа евентуални закуп простора за одржавање надметања, присуство полиције која треба да омогући легалност ових поступака, као и огласи у новинама којима се најављују лицитације.

„Сада очекујемо потпуну јавност и транспарентност и зато већи број учесника у лицитацијама. Досадашње немиле појаве које су се дешавала на појединим лицитацијама неће бити могуће. Е-лицитација превасходно обезбеђује тајност учениска. Сваки од њих има своју шифру и тек на крају лицитације чак и они који их воде ће знати ко је купио робу и на тај начин ће ше избећи немили догађаји“, нагласила је Мирковићева за Танјуг.

Помоћница директора Управе царина изразила је велико задовољство што су грађани и предузећа већ показали велико интересовање за ниви вид продаје заплењене робе.

Прва јавна е-лицитација биће одржана 30. марта од 10 часова у Управи царина у Београду, а њајављено је да ће присуствовати министар финасија Синиша Мали. Понуђена ће бити луксузна роба, али и нестали пртљаг.

Службеник царинарнице Београд Божидар Ђурић је рекао да он и његове колеге свакодневно одговарају на бројна питања заинтересованих грађана упућена имејлом у вези с новим поступком јавних лицитација.

„Сва правна и физичка лица могу да се информишу на сајту Управе царина о јавним лицитацијама које ће бити спроведене у нареном периоду преко линка електронска продаја. Преко њега могу да уђу у апликацију, прочитају упуства и пријаве се, тако што ће унети личне податке. Могу да скенирају личну карту или неку дугу личну исправу и пошаљу је, док су правна лица дужна да унесу ПИБ и остале податке о предузећу и пошаљу преко апликације ради добијања одобрења за учешће“, рекао је Ђурић.

Напоменуо је да је неопходно да учесници пошаљу мејл адресу преко које ће комуницирати са Управом царина.

„Апликација аутоматски пошаље на имејл колики износ депозита треба да се упати, на који број рацуна, до када и којој царинарници. Након уплате депозита провери се да ли је уплаћено, а то је 30 одсто од почетне цене, добија од нас мејл да му је одобрено учешће на лицитацији и добије шифру под којом ће учествовати“, објаснио је Ђурић у изјави за Танјуг.

Додао је да ће на првој е-лицитацији бити пинуђена три луксузна ручна часовника од којих је један марке Хаблот с почетном ценом већом од 800.000 динара, неколико мобилних телефона, изгубљени пртљаг, одела за пливање и сурфовање и неколико ексклузивних женских ташни.

Ђурић напомиње да је за одржавање лицитације неопходно да се за њу пријави најмање троје заинтересованих купаца, а онај ко излицитира највишу цену има рок од осам дана да уплати целокупан износ или му у противном депозит неће бити враћен.

Свима који не победе на лицитацији новац од депозита биће уплаћен на рачун чији број су навели приликом подношења пријаве за учешће.

Ђурић је нагласио да убудуће јавне продаје заплењене царинске робе више неће бити оглашаване у штампи, већ искључиво на сајту Управе царина, где ће се налазити сви подаци у вези с робом и поступком продаје и то 10 дана пре њеног спровођења.

Додао је да и даље постоји могућност да купци лично прегледају робу четири дана пре заказане лицитације.

Управа царина наводи да се почетна цена робе одређује комшијски, при чему се најчешће узима у обзир цена исте или сличне робе на домаћем тржишту умањена за пореску маржу, док се за процену вредности специфичних роба попут јувелирских производа или нафте може ангажовати вештак.

Додаје се да ће е-лицитација допринети бржој продаји робе, што значи да ће бити спречено њено неминовно продападање током стајања у цариснким магацинима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг