У Србији је јутрос забележен метеоролошки феномен услед ког је дошло до пораста температура на планинама, а пада у низијама. И док је на Копаонику у 7 часова измерено 11 степени, у Сјеници је у исто време забележена температура износила минус 3 степена, а у Куршумлији нула. Метеоролог Иван Ристић за Информер.рс открио је због чега је јутрос на планини било топлије него у низијама
Метеоролошки феномен услед ког долази до пада температуре у низијама а пораста на планинама зове се температурна инверзија, и док је обичним људима ова појава чудна, метеоролози је сматрају редовном у јесен и зиму.

Када је топао ваздух изнад нас у јесен и зиму долази до појаве какву смо имали јутрос. Дакле на планинама буде већа температура него у нижим пределима – објашњава метеоролог Иван Ристић и додаје:

-То се такође дешава када је висок притисак и слаб ветар. Очигледно у Сјеници и Куршумлији није било ветра. Топла јутра на планинама, а хладна у низијама задржаће се све до четвртка.

Метеоролог Ристић истиче и да је оваква појава уобичајена за ово доба године као и да ће у новембру бити хладно и магловито по цео дан у низијама, а у исто време сунчано и топлије на планинама.

Време наредних дана

У првом делу седмице задржаће се натпросечно топло време са максималним температурама од 20 до 24 степена, а у четвртак и петак бити мало свежије од 15 до 19.

У суботу најпре у јужним и централним деловима Србије, а од недеље поново у целој земљи топло, са вредностима максималне температуре од 20 од 24 степена. Јутра ће и даље бити хладна, до среде посебно ван кошавског подручја, где ће уз краткотрајну маглу и мраз најниже вредности бити од -2 до 6, а у Војводини, Београду и Поморављу од 6 до 10.

У четвртак се очекује мало топлије јутро, а у петак у целој Србији поново ће бити хладно уз минималну температуру од -2 до 4. Због појачања југоисточног ветра у суботу се у кошавском подручју очекују топлија јутра.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс