У Шумадији нема афричке свињске куге

У Шумадији нема афричке свињске куге

На територији Шумадије нема забележеног случаја афричке свињске куге, с обзиром на то да су предузете све законом предвиђене превентивне мере за спречавање ширења овог вируса, формирани су и кризни штабови у свим општинама, а стручне мобилне екипе су свакодневно на терену. То је са седнице Савета Шумадијског управног округа поручила начелница Биљана Илић Стошић.

“Надлежне ветеринарске службе, по решењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, до сада су на територији Шумадије, Општине Топола у 10 села и преко 200 домаћинстава прегледале више од две хиљаде свиња и у том активном надзору није установљено ништа што би указивало на овај вирус. Од 15. септембра почиње активни надзор над осталим деловима територије Србије, ван угрожених подручја и национални кризни центар ће на недељном нивоу добијати извештаје са терена. За сада је ситуација стабилна”, изјавио је епизоотиолог у Ветеринарском специјалистичком институту Јагодина, Мирољуб Дачић.

На седници Савета Шумадијског управног округа је речено да овај вирус напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо у регистрованим објектима који су под надзором Ветеринарске инспекције, али доноси велику економску штету не само за појединце и села већ, због обустављања транспорта преко Србије и извоза меса, за читаву државу. Поручено је и да у сузбијању вируса сви подједнако треба да се укључе од појединаца, надлежних служби, јединица локалних самоуправа како би се спровела прописана процедура и стање држало под контролом.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић

KOMENTARI