Топола – Када се каже петокрака прва помисао је звезда са пет кракова или симбол социјализма и комунизма. Међутим у домаћинству Јовановић у селу Белосавци надомак Тополе  петокрака је веровали или не једна врста поврћа.

„То је сорта љуте паприке, коју смо ми набавили од рођака, иначе холандско семе. Колико сам ја упозната овде је нико не гаји, бар је на пијацу нигде нема. Јако је специфична и необична, биљка  може да порасте и до 1,5 метар, уколико има воде и довољно хране. На једној биљци и до 200 плодова се набере а боја је прво зелена па прелази у црвену“, прича за ТопПрес Нада Јовановић.

Нада гаји паприку необичног изгледа, фото: ТопПрес

Надина породица бави се повртарском производњом, у пластеницима гаје паприку, парадајз, краставац. Ова сорта паприке искључиво је њена производња па нам открива како се узгаја.

„Ја сам је пикирала у хумус, расађује се на отворено без неке посебне припреме земљишта, а може и у пластенику. Ове године сам посадила неколико струка поред пластеника и до сада сам брала два пута то је родило Боже сачувај, а има да се бере још, све док не буде јаче хладноће и мраза она ће да зрели“, казала је Нада.

Петокраке, фото: ТопПрес

На пијацу за овом сортом паприке има интересовања, цена је до 100 динара по килограму.

„Свако ко нам приђе на пијацу  прво застане да види и пита шта је, неко погоди кад мало боље погледа да је паприка али многи и не погоде. Углавном купује се, највише за туршију али и као декорација у свежем стању. Нису пуно љуте, лепо изгледају и у тегли и на столу“, истиче Јовановић и додаје да се за њиховом трпезом ова паприка редовно служи.

ТопПрес