Топола – Да се у Тополским винима крије историја доказ су бројне генерације пољопривредника које су одрастале у виноградима и од малих ногу стасавале у спремне мајсторе. Такав један пример је и породица Танасијевић, где се винова лоза гаји од далеке 1877. године. Златимир је пета генерација ове породице, који је након смрти својих предака наставио узгој винове лозе и производњу вина, првенствено за потребе породице а онда и за продају.

Фото: ТопПрес

“ У нашем домаћинству увек је било винограда и вина, некад већих површина, некада мањих то је традиција  још од прадеде који је винограде гајио пре 150 година.  Раније се за домаћинску кућу сматрало да мора имати у подруму вина и масти. После смрти оца ја сам наставио, нисмо ми неки велики произвођачи, две до три тоне се произведе сваке године, али за наше потребе увек смо имали као и за потребе пријатеља а по нешто смо и продавали. Волим вино да попијем па и да га направим,  цео ток производње за мене је важан и ја лично правим црвена вина. Углавном користим прокупац који има ону своју опорост која прија и купажа са хамбургом који му даје воћну ноту,  права је комбинација бар за мој укус када причамо о црвеном вину“, каже за ТопПрес Златимир Танасијевић из Доње Трнаве.

Овај домаћин сматра да је за добро вино важна целокупна вегетациона сезона којој се мора приступити са пуно вредног рада, уз неизоставан фактор – време на које виноградари не могу утицати.

„Процес припреме вина почиње у винограду, од резидбе преко заштите до бербе, не може бити добро вино од лошег грожђа. Ја стављам најбоље гроздове да би било вино добро и мора имати доста шећера, да буде зрело добро, без трулежи, судови чисти приликом муљања обавезно. Након бербе следи муљање па пресовање да би извукли што више танина који дају ноту опорости и са производњом  вина завршимо до нове године. Ова сезона је била добра за грожђе, имало је и кишних и довољно сунчаних дана, тако да смо задовољни квалитетом“ истиче Танасијевић.

Златимир Танасијевић, фото: ТопПрес

Као и већина виноградара са овог простора и Златимир своје вино излаже на Опленачкој берби. Његов слоган остао је у сећању бројним пролазницима и по томе је препознатљив а ко једном проба његово вино увек се врати поново.

„Једном приликом сам слушао неку емисију у којој је било речи колико се употребљавају бенседини, тад сам дошао на идеју да направим овај слоган, ‘Више вина, мање бенседина’. Део нашег вина продамо на манифестацији Опленачка берба и људи нас препознају, долазе, купују и наше вино хвале. Сматрам да је боље пити вино и здравије је, него бенседине, јер вино је пиће Богова“, закључује овај виноградар из Доње Трнаве.

ТопПрес

Златимир је уз своја вина осмислио и слоган, фото: ТопПрес