Топола – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас  обележавању почетка извођења радова у оквиру пројекта развоја широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима Србије коју организује Министарство информисања и телекомуникација у издвојеном одељењу Основне школе „Сестре Радовић“ у селу Загорица код Тополе.

Фото: ТопПрес

Председницу Владе су дочекали председник општине Топола Владимир Радојковић, народни посланик Драган Јовановић, Михаило Јовановић министар информисања и телекомуникација, Њ.Е. г . Емануеле Жиофре шеф Делегације ЕУ у Србији, Матео Коланђели  директор ЕБРД за Западни Балкан, Владимир Лучић генерални директор Телекома и бројни грађани који су се окупили у овом селу.

Фото: ТопПрес

Окупљеним званичницима и гостима најпре је на на паметној табли презентовано како су осмишљени радови и којом динамиком ће се изводити у оквиру пројекта развоја широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Председник општине Топола исказао је захвалност председници Владе и гостима што су посетили Тополу и што су изабрали баш овај крај за почетак радова на веома значајном пројекту.

Фото: ТопПрес

“ Хвала премијерки што је са нама и представницима Европске уније. Недавно смо имали и посету председника Вучића сада је са нама премијерка и то је знак да Топола није сама. Загорица је Карађорђево место, одавде је Србија потекла из ових крајева и заслужује да има оптички интернет“, рекао је први човек општине Топола.

Директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели нагласио је да је овакав пројекат први у региону.

Фото: ТопПрес

„Драго ми је што сам данас овде, поносни смо на овај пројекат који ствара људима могућност за економски развој и да воде испуњен и успешан живот. Пројекат је изванредан по многим карактеристикама први је у региону и њиме смо показали сјајну синергију између свих нас“, казао је Коланђели.

Њ.Е. г . Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији навео је да интернет мења нас и живот око нас.

Фото: ТопПрес

“ Шумадија је диван крај са прелепом природом, драго ми је што се цела заједница окупља око важних ствари. Диван пројекат, са једне стране повезује људе а са друге се тиче образовања, интернет мења наш живот и начин на који учимо, забављамо се и радимо“, поручио је Жиофре.

Реализацијом пројекта ће се унапредити широкопојасна комуникациона инфраструктура кроз изградњу недостајуће инфраструктуре у руралним насељима и повезивање јавних установа и домаћинстава на широкопојасну мрежу. Циљ пројекта је покривање свих домаћинстава у Србији мрежама нове генерације.

Фото: ТопПрес

„Телекомуникациона инфраструктура је наша жила куцавица у 21. веку. Приступ интернету је основно људско право, неће више бити важно где живите, сви грађани ће имати подједнаке услове за коришћење интернета и комуникација са било којим крајем света. Прва фаза обухвата изградњу приближно 4.700 километара оптичких траса, само од стране државе и обухватиће око 700 руралних насеља, близу 120.000 домаћинстава и око 730 школа. Изградња ће се радити сукцесивно и очекивани рок завршетка радова за половину насеља је до краја следеће године, док ће изграђена мрежа у преосталим насељима из ове фазе бити пуштена у рад до краја 2024. године.  Изградњу мрежа до кућа ради Телеком Србија, сви грађани ће на сајту министарства моћи да прате развој пројекта кроз мапу. Свако село нам је важно, свака кућа, свако дете је наша будућа памет и на овај начин ће имати све што и њихови вршњаци широм света“, изјавио је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

Фото: ТопПрес

Председница Владе Ана Брнабић истакла је  да је овај пројекат од велике важности јер ће омогућити свим грађанима Србије, а посебно онима који живе у најудаљенијим руралним местима, савремени приступ интернету.

„Србија се променила од када је председник Вучић на челу државе много је побољшана путна инфраструктура то је важно да би најмлађи остајали у срединама где су рођени али у 21. веку поред путева који су важни изузетно су важни и дигитални путеви да би млади остајали. Почињемо да радимо дигиталне путеве јер нам је циљ да сви имају исте услове без обзира где ко живи. До сада смо уложили 60 милиона евра у дигитализацију школа уз подршку Европске уније, повезано је 1600 школа на брзи интернет, до краја пројекта биће 1800 школа а сада повезујемо куће да млади људи и наша деца остају овде, да се баве својим послом без обзира где раде, да могу да живе овде и да имају нормалне услове. Морамо створити услове да сви боље живимо и да идемо напред.  Читав овај пројекат је вредности 500 милиона евра, 250 милиона евра је инвестиција државе,  250  милиона евра је од приватних партнера, али од тих 250 милиона колико држава улаже 118 милиона нам је повољан кредит и скоро  35 милиона евра су поклон средства Европске уније“, изјавила је Ана Брнабић у Загорици.

Фото: ТопПрес

Развој широкопојасне комуникационе инфраструктуре омогућиће савремени приступ услугама и иновацијама, унапређење квалитета живота свих грађана и конкурентности привреде. Тиме ће бити превазиђен инфраструктурни дигитални јаз и створени главни предуслови свим грађанима за бројне бенефите које пружа електронска управа, пословање и образовање.

Изградња ће се радити сукцесивно и очекивани рок завршетка радова за половину насеља је до краја 2023. године док ће изграђена мрежа у преосталим насељима из ове фазе бити пуштена у рад до краја 2024. године. Другом и трећом фазом је планирано да буду покривена најудаљенија рурална места у Србији, рок за завршетак фазе је до краја 2025. године када се очекује да ће преко 99 одсто домаћинстава у Србији имати могућност приступа брзом фиксном интернету.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

 

2 thoughts on “У Загорици код Тополе започет пројекат будућности вредан 500 милиона евра, премијерка обишла радове (ФОТО)”
  1. 500 miliona evra za bolji internet, idi begaj ?! Procitah pre neki dan da toliko kosta prosirenje aerodroma u Surcinu !! Oni ce u Zagoricu da uloze toliko,pa cela Opstina Topola nema tu vrednost. Ajde da se lazemo…

  2. Sigurno ce za te pare da salju satelite u svemir iz Zagorice …

Comments are closed.