tanjug tanjug

Влада Србије усвојила је више предлога измена закона и одлука којим ће грађани Србије моћи да врше купопродају дигиталних производа у девизама, али и којим ће бити укинута обавезна примена печата у пословању. Одобрено српско држављанство породици мигранта-уметника Фархада Нурија из Авганистана.

Влада Србије усвојила је на седници закључак о спровођењу реформе којом се укида обавезност употребе печата за пословне субјекте.

Та одлука је у складу са програмом владе за модернизацију пословања што ће, како је саопштено из владе, утицати на даље унапређење позиције Србије на ранг листи Светске банке о условима пословања.

На седници је влада донела закључак којим се органима државне управе налаже да припреме измене и допуне прописа и аката којим ће бити укинута обавезна примена печата у пословању привредних субјеката.

„Органима државне управе, организацијама са јавним овлашћењима и јавним предузећима чији је оснивач Србија наложено је да у року од 30 дана измене сопствене интерне акте и обрасце који прописују обавезну примену печата у пословању“, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Влада је усвојила и предлог којим ће грађани Србије моћи да врше купопродају дигиталних производа у девизама, а који је дефинисан Предлогом закона о изменама и допунама Закона о девизном пословању.

„Овим изменама грађани Србије више неће морати да оснивају фирме у иностранству, већ ће свој дигитални бизнис моћи да воде из Србије за клијенте из целог света и са једном девизном ценом за све“, каже се у саопштењу.

Изменама закона омогућен је и прилив донација из иностранства преко страних сервиса електронског новца, попут Пејпала.

Породица Нури из Авганистана добија српско држављанство

Влада је данас донела и одлуку да одобри српско држављанство петочланој породици малолетног мигранта-уметника Фархада Нурија из Авганистана.

Дечак Фархад Нури, пажњу јавности Србије привукао је својим изузетним сликарским талентом, када је у хуманитарној акцији за лечење дечака из Србије, продавао своје цртеже, које је стварао у колективном избегличком центру у Крњачи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг