Укидају се листе чекања за катаракту и кукове: Број ових операција биће повећан за 80 одсто до краја године

Укидају се листе чекања за катаракту и кукове: Број ових операција биће повећан за 80 одсто до краја године

Листе чекања за ортопедске и операције катаракте у највећем броју здравствених установа требало би да буду укинуте до краја године, а листе за остале прегледе и интервенције драстично смањене, најавио је у понедељак министар Златибор Лончар.

На састанку са директорима и начелницима ортопедија свих општих болница и клиничких центара у Србији, у Клубу посланика, министар Лончар је рекао да у највећем броју болница у унутрашњости за ортопедске и операције катаракте не би требало да постоје листе чекања:

– Број тих операција би у овој години могао бити повећан најмање за 80 одсто. Први пут је урађена најдетаљнија анализа листа чекања. Узели смо у обзир све параметре: од капацитета болнице, операционих сала, интензивне неге, болесничких постеља, броја лекара, специјалиста који раде операције, медицинских сестара, анестезиолога, материјала, свега што је неопходно да бисмо добили праву анализу и закључак је да многе листе чекања уопште не би требало да постоје.

Ако би се учинак, како министар планира, на хирургији у ортопедији и офталмологији повећао за 80 одсто, у већини болница би се листе чекања потпуно укинуле, а у највећим центрима, са највећим приливом пацијената, значајно ревидирале.

– Наше је да набавимо додатне количине материјала и свега што је неопходно за те захвате, а на болницама да се боље организују – рекао је министар Лончар. – Немогуће је постићи да у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу не постоје листе чекања, али у мањим центрима у унутрашњости, који немају толико пацијената то је сасвим реално.

Свака болница, каже министар Лончар, добила је допис колико операција мора да уради у наредном периоду.

– Пратићемо на недељном нивоу како се то одвија и како се остварује план који смо направили – рекао је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс