Чачак – Удружење медија и медијских радника Србије најоштрије осуђује тортуру и медијску каљугу коју већ дуже времена намеће портал „Озон прес”. Бројни су грађани Чачка и шире околине који су били изложени невиђеној хајци, увредама па чак и псовкама поготово у анонимним коментарима које је администратор форсирао.

За овакву злоупотребу медија у обрачуну са бираним метама одговоран је уредник Небојша Јовановић који је дужан да све коментаре које садрже увредљиве поруке, претње и понижења не пушта у јавност јер за то има могућност. Невероватно је али истинито да је власник медија Стојан Марковић члан Комисије Савета за штампу који учествује у раду тог саморегулаторног тела које санкционише и изриче мере због кршења етичких норми. Дакле, човек који седи у Савету за штампу у свом медију безочно крши Кодекс новинара Србије због чега му је изрицана мера јавне опомене.

Увредљиви коментари не застаревају три године

Иначе, по тумачењу познатих правника, на основу одлуке Уставног суда Србије за последице увредљивих комнетара правно одговара власник медија, а дело застарева за три године.

Позивамо све оне који су на тај начин били линчовани да поднесу тужбе јер је изношење неистина, клевета и увреда по било ком основу законски санкционисано и у пракси суд одређује новчане казне у просеку од 100.000 – 150.000 динара. УММР пружиће свима правну помоћ који одлуче да правду изречену на овај начин потраже на суду.

Позивамо Савет за штампу да реагује и спречи овај вид таблоидног новинарства срачунатог на дискредитацију, увреде и понижења која долазе у виду анонимних коментара опскурних текстова.

ТопПрес/ УММР