Управа за трезор Министарства финансија јутрос је од седам часова почела да исплаћује по 36.440 динара за 16.544 запослених у 10.289 привредних субјеката, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Појаснио је да је реч о 60 одсто минималне зараде за два месеца одједном, с обзиром на то да се ради о новооснованим предузећима, која нису користила први пакет економских мера помоћи, саопштило је Министарство финансија.

Министар је додао да ће новац добити запослени у 8.141 предузећа која су основана у периоду од 15. марта до 20. јула ове године, као и запослени у 2.148 осталих привредних субјеката који нису новоосновани, али који раније нису користили мере помоћи.

У новооснованим предузећима уплату ће добити 11.074 запослених, а у осталим предузећима њих 5.470.

„Укупно смо у ту сврху издвојили 596 милиона динара, а новац би у току дана требало да буде на наменским рачунима свих привредних субјеката. Желели смо да у овај други пакет укључимо и новооснована предузећа и да им на тај начин дамо подстрек за даље пословање“.

Истиче да је добар сигнал што су се предузећа оснивала и у време кризе, јер то значи да верују у државу и у пословно окружење, али и да су сигурно прилагодили своје нове бизнисе новонасталим околностима.

„Ово је пети месец да уплаћујемо минималну зараду за запослене у привредним субјектима. То је део пакета економских мера од око 5,8 милијарди евра, што чини 12,5 одсто нашег БДП-а. Овако обиман пакет, у односу на величину своје економије, нису имале ни много богатије земље од нас, а потврду да смо на тај начин спасили привреду смо добили и од међународних финансијских институција“, навео је министар.

Успели смо, наводи, да задржимо пуну запосленост, а то показују и подаци о стопи незапослености која је у другом кварталу ове године на историјском минимуму од 7,3 одсто.

Он је додао да ће почетком октобра бити уплаћен новац хотелијерима, а у оквиру секторских мера које је влада претходно донела.

У ту сврху је издвојено 1,46 милијарде динара, а градски хотели ће добити 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу, навео је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг