Уручене повеље, захвалнице и признања најзаслужнијим појединцима на Дан општине Топола (ФОТО, ВИДЕО)

Уручене повеље, захвалнице и признања најзаслужнијим појединцима на Дан општине Топола (ФОТО, ВИДЕО)

Топола –  Општина Топола је јуче обележила свој Дан и црквену славу. Тим поводом одржана је свечана седница у биоскопској сали на којој су уручене  Повеље „Рођење Пресвете Богородице” за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола и Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола, заслужним појединцима и установама.

Присутнима су се са говорнице обратили председница Скупштине општине Топола, Јасна Вуковић, председник општине Владимир Радојковић као  и председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић.

Председница Скупштине Јасна Вукови, фото: ТопПрес

Признања је награђенима уручио председник општине Топола Владимир Радојковић.

Повеље „Рођење Пресвете Богородице” за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола додељене су:

Принцези Љубици Карађорђевић из Тополе.

Фото: ТопПрес

Принцеза Љубица Карађорђевић живи са супругом принцом Михаилом и ћеркама Наталијом и Исидором и своје активности спроводи у Тополи. Магистар је фармације. Својим вишегодишњим радом и активностима потврђује небројане врлине које чине човека: истрајност, предузимљивост, предусретљивост, срдачност, племенитост, ведрина, љубазност, одговорност, искреност, хуманост – једноставно речено рођена принцеза. Са својим супругом, оснивач је фондације „Корени“ која је посвећена развоју деце и младих. Вишегодишњи је организатор Дечјег фестивала Опленац који окупља више хиљада учесника са циљем да кроз активности, едукацију и забаву подстакне да деца Србије расту на здравој исхрани, уз здраве навике и у здравом укружењу.

Предрагу Михаиловићу, главном и одговорном уреднику дневног листа „Блиц“ из Београда. 

Предраг Михаиловић, дугогодишњи главни и одговорни уредник дневног листа „Блиц“, однедавно је и директор и главни одговорни уредник Спортал.рс, највећег спортског сајта у Србији. Рођен у Аранђеловцу, а одрастао у Тополи где је завршио Основну школу „Карађорђе“ са Вуковом дипломом. Студирао је журналистику на Факултету политичких наука и дипломирани је менаџер за односе са јавношћу. Прошао двогодишњи Топ Талент менаџемент програм Аџел Спрингера. Као одбојкаш, са млађим категоријама ОК „Карађорђе“ освојио је две титуле првака Србије и Југославије. У клубу је играо од 1993. до 2003. године. Од 2017. године је спортски директор Одбојкашког клуба „Карађорђе“, где је као део нове управе радио на поновном покретању млађих категорија клуба, школовању тренера, промовисању Тополе и одбојке. У последњих пет година, клуб је из Друге лиге центар, преко Прве Б и Прве лиге, стигао до елитног ранга такмичења – Суперлиге Србије у којој ће се такмичити од ове јесени. Целу своју професионалну каријеру до данашњег дана провео је у компанији „Рингиер“ („Блиц“) – од 2004. године радио је као новинар, уредник рубрика забава, култура, свет, политика, тема дана и готово свих осталих; био је уредник „Блица“ недеље, заменик главног и одговорног уредника „Блица“, од 2016. главни и одговорни уредник штампаног издања „Блица“. Од маја 2022. године налази се и на позицији директора и главног и одговорног уредника портала Спортал.рс.

Представници династије Карађорђевић присуствовали свечаној седници, Фото: ТопПрес

-Драгомиру М. Ацовићу, председнику Управног одбора Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу.

Дагомир М. Ацовић рођен је у Београду 14.јула 1943. године, где је завршио основну осмогодишњу школу и гимназију. Студирао је архитектуру и историју уметности и дипломирао на Архитектонском факултету у Београду 1966/7 године. Војни рок одслужио је 1967/7 године. Радио у г.п. Нови Београд, Општини Чукарица (Београд), р.о. Архитектура и урбанизам, р.о. Биро 71, предузеће Грифон д.д. У пензији је од 2009. г. Главни архитекта је Спомен-храма Св. Саве у Београду, од 2000. до 2011. године. Председник је Српског хералдичког друштва „Бели орао“ од оснивања до 2010. године. Оснивач је Српског хералдичког клуба ХЕК, дугогодишњи Херолд Краљевског дома и Канцелар Краљевских ордена, члан више иностраних хералдичких и фалеристичких друшатава итд. Аутор је 56 градских и општинских грбова (међу њима и Тополе) у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Члан је у разним званичним телима, са мандатом: члан Крунског већа од 1992 и даље, председавајући Крунског савета 1992-2020, Председник скупштине Инжењерске коморе Србије првог сазива, Потпредседник Градске комисије за планове Београда и члан Комисије 2002-2008, члан Градске комисије за улице, тргове и споменике Београда 2002-2004, итд. Одликован је: Златном медаљом за заслуге РС, Краљевским орденом Белог орла 1. степена, Краљевским орденом Карађорђеве звезде 2. степена, Орденом крагујевачких новомученика 1. Степена Епархије шумадијске итд. Аутор је и коаутор већег броја књига и више стотина текстова и чланака у часописима, новинама и магазинима. Говори више страних језика. Активни је председник Управног одбора Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, бивши Председник, сада члан Управног одбора Историјског архива Града Београда.

Повеље најзаслужнијим појединцима уручио председник општине, Фото: ТопПрес

-Савић Драгомиру Мицоју, предузетнику из Тополе. 

Савић Драгомир Мицоје је рођени Шаторац, увек уз своје људе и свој крај. Увек радо помаже и одазива на сваки позив. Годинама је помагао ФК Шаторња, учествоваоје у изградњи капеле и пута за гробље у Шаторњи, учествовао је у реконструкцији куће локалног свештеника, учествовао у реконструкцији амбуланте у Шаторњи, помогао завршетак сеоског водовода Јарменовци – Шаторња, запослио причам велики број мештана из нашег краја, нико никада није одбијен, а и помагао им у изградњи кућа.

Катарини Спасић, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар Први“ из Тополе.

Катарина Спасић је рођена 31.5.2003. године у Аранђеловцу. Основну и средњу школу завршила је у Тополи као ђак генерације. Током школовања у СШ „Краљ Петар Први“ показала је изузетне разултате и примерно владање. Учествовала је на бројним такмичењима и остварила следеће резултате: прва година – учешће на Општинском такмичењу из књижевности и из граматике, друга година – прво место на Општинском такмичењу из књижевности, трећа година –  прво место на Општинском такмичењу из хемије и учешће на Окружном такмичењу из књижевности, четврта година – прво место општинском такмичењу из енглеског језика, учешће на Окружном такмичењу из енглеког језика, друго место на Општинском такмичењу из књижевности, прво место на Окружном такмичењу из кљњижевности и треће место на Републичком такмичењу из књижевности. Поред школских обавеза, Катарина се активно бави и фолклором. Ведрог је духа, добра је другарица и увек спремна да помогне.

Захвалнице за допринос и развој општине Топола уручио први човек општине, Фото: ТопПрес

Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола додељене су:

Тиму SWISS PRO – Програм „Подршке владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености“. 

Тим SWISS PRO – Програм „Подршке владе Швајцарске развоју општина кроз унаопређење доброг управљања и социјалне укључености“, на челу са Аном Недељковић Беља и њеним сарадницима реализовао је доста значајних пројеката ради унапређења квалитета живота грађана Тополе и то: унапређење родне радвноправности на локалном нивоу, побољшање услуге социјалне заштите за рањиве групе, изградња капацитета за добро упављање на локалном нивоу, кампања „Да кликнемо заједно“, унапређење економског развоја подршком гајења воћа у општини Топола, израда ПДР за економски развој радне зоне IV у Тополи и пројекат „Снага ГИС-а за одрживи друштвено- економски развој општине Топола“.

Фото: ТопПрес

Милошу Вуловићу из Бадовинаца, уметничком директору КУД „Опленац“,

Милиш Вуловић рођен је 29.5.1983. године, изграч и плесач, живи и ради у Београду као солиста националног ансамбла „коло“ и уметнички руководилац првог ансамбла КУД „Опленац“ од 2011. године. Изузетно је вредан, одговоран, прави професионалац, посвећен раду са децом. Своју велику љубав према фолклору и народној традицији, веома успешно преноси и на своје играче, па је из свега тога проистекло и то да два наша играча, његова ученика, упишу балетску школу и веома успешно је завршавају, а један од њих је већ прошао и аудицију и постао његов колега у Националном ансамблу „Коло“. Његова посвећеност традицији и култури кроз фолклор, доноси КУД-у и једно од највећих признања које се може добити у Србији. Победом у серијалу „Шљивик“, КУД постаје носилац титуле „Чувари народне баштине Србије“, а добијене су и многе друге награде.

-Владимиру Миљковићу, начелнику Полицијске станице Топола.

Владимир Миљковић рођен је 23.1985. године. У Полицијску станицу Топола долази 1.1.2019. године из Крагујевца, као млад и амбициозан. Врло брзо успоставља квалитетну сарадњу са запосленима, па заједничким залагањима рад ПС у Тополи подиже на један виши ниво професионалности. Уз добру сарадњу са Општинском управом, та сарадња из године у годину постаје све боља, па су и резултати у сузбијању криминалних радњи, одржавању јавног реда и мира, као и безбедности у саобраћају све бољи.

Фото: ТопПрес

-Загорки Марковић, наставница физичког васпитања у ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци.

Загорка Марковић је рођена 31.5.1961. године у Тополи. Основну школу завршила је у Јеленцу и Белосавцима, средњу у Тополи, а Вишу педагошку школу – смер физичко васпитање у Београду 1984. године. Од 1984. до 1992. године ради у основним школама у Босни и Херцеговини, а од 1993. године у основним школама у општини Топола ( Горња Трнава, Доња Шаторња и Белосавци). Упркос отежаним условима за рад – без адекватног простора, изузетно скромних наставних средстава, она се несебично залаже да ученици из сеоске средине остану раме уз раме са ученицима који тренирају по спортским клубовима, великим градским школама и спортским дворанама. Захваљујући наставници Загорки Марковић, ученици ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци су поносни на постигнуте резултате од општинског до републичког нивоа, који им омогућавају наставак спортског ангажовања у различитим клубовима и различитим спортским дисциплинама.

Удружењу жена „Опленац“ из Тополе.

Удружење жена „Опленац“ је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, чији је основни циљ очување и неговање традиционалног занатства, обичаја и културе и унапређење економске и родне равноправности жена. Удружење је основано 2012. године, броји 25 чланица, од којих је кроз учешће у акцијама удружења активно 15-так жена. Пошто је Удружење кроз свој рад допунило и обогатило туристичку понуду општине и иницирало сарадњу са осталим удружењима и институцијама, да заједнички учествују у реализацији пројеката, заслужне су за рад и унапређење социо-економског положаја жена и њихово учешће у формирању туристичке понуде села, као допуну развоју и промоцији села општине Топола.

-Милошу Миши Мијатовић, композитору и хармоникашу из Београда.

Награђени и набољи ученици, фото:ТопПрес

Виртуоз на хармоници, Миша Мијатовић један је од најуспешнијих и најплодоноснијих српских композитора. Компоновао је више од 1000 песама и огроман број кола и инструментала. Увек се радо одазивао позивима из Тополе учествујући у низу културних догађаја. Велике заслуге припадају управо Миши Мијатовићу у пружању несебичне помоћи приликом организације недавно одржане музичке манифестације „Дани Зорана Јовановића” посвећене раду и стваралаштву тог певача и захваљујући Мијатовићу у Тополи су 12. јула гостовала најпознатија имена наше естрадне сцене.

-Петру Милорадовићу, возачу ауто-трка из Тополе.

Петар Милорадовић је рођен 3.7.1991. године. Од малена је заљубљеник у ауто-спорт. Са двадесет година је почео и сам да вози ауто-трке. Већ наредне2012. године постаје шампион Србије, што понавља и у 2013. години и тако наговештава да је пред њим озбиљна спортска каријера. Свој шампионски менталитет потврђује 2019. године, када поново заузима шампионску позицију у држави. У наредним, 2020. и 2021. години му такође нема премца, па је и у овим годинама чврсто стајао на победничким постољима. Петар је ожењен и отац седмомесечног Теодора.

Испред награђених присутнима се обратио Драгомир М. Ацовић председник Управног одбора Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу.

Фото: ТопПрес

„Неки од данашњих носилаца признања Тополе као да никада нису ни одлазили одавде, а неки јесу ал као да нису јер Топола није одлазила из њих. Не можете отићи ни својом жељом ни туђом вољом из нечега што је у вама. У име нас које сте почастили овим признањима обраћам вам се речима захвалности. Тополи није дато да буде мало и заборављено место, током свога постојања Топола је физички разваљивана, паљена и рушена. Топола је поништавана етички и духовно, Тополу су претварали у све оно што није, али Топола постоји и даље“, рекао је између осталог у свом говору Драгомир М. Ацовић.

Поред ових признања, председница Скупштине Јасна Вуковић уручила је Похвале и златнике носиоцима Вукове дипломе са територије општине Топола и онима који средњу школу нису завршили у Тополи као знак пажње, подстицаја и жеље за наставак успешног школовања.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес