Ускоро нови подстицаји за пољопривреднике

Ускоро нови подстицаји за пољопривреднике

Извоз пољопривредних производа ове године ће премашити пет милијарди долара. То је делом резултат и инвестиција реализованих средставима из претприступних фондова. Уз нове ИПАРД подстицаје, ресорни министар најављује и већи аграрни буџет у наредној години.

Воће се у хладњачи замрзава енергијом из соларних панела. На крову их је готово 2.000 укупне снаге 600 киловат сати.

„Ми током маја, јуна, јула и августа када замрзавамо свеже воће, трошимо више пет пута струје него данас, јер тада имамо производњу пет пута већу. Тако да у том случају ми се покривамо, и надамо се да нам неће фалити или мало нешто у летњем периоду, а све остале месеце можемо да имамо вишка који је пласиран у ‘ЕПС Србија'“, наводи Александар Јаковљевић из хладњаче „Абд пром“.

У панеле је уложено око 570.000 евра, готово пола из ИПАРД фондова. Уз мање трошкове производње, тиме су обезбедили и сигурно снабдевање електричном енергијом, па и додатну зараду.

„Вишак у поподневним сатима који се произведе дистрибуира се у мрежу и на тај начин се врши продаја електричне енергије. Очекивана исплативост оваквог система креће се негде од три до четири године“, наводи Никола Шакан из компаније „Телефон инжењеринг“.

У наредних седам година у оквиру ИПАРД-а пољопривредницима ће бити доступни нови грантови. Предност у добијању средстава имаће жене и млади пољопривредници.

„Ми смо у оквиру ИПАРД-а издвојили још давних дана 175 милиона евра, тај новац ће моћи да генерише инвестиције од укупно шест стотина милиона евра у пољопривреди. Пошто желимо још више од тога да урадимо, тренутно разговарамо о наредној фази ИПАРД-а 3“, наводи Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најављује и већи аграрни буџет у наредној години.

„ИПАРД 3 нам је ту, ја ценим од јуна следеће године улазимо у то. Плус српски новац, из српског буџета за пољопривреду који ће бити драстично већи 2022. него што је био 2021. године“, наводи Недимовић.

Просечна старост пољопривредника који су се до пријављивали за средства из претприступних фондова је 61 година, а тек сваки 14. је млађи од 40 година.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI